Zenuwachtige Patti Smith valt in voor Dylan

'Kunnen we dit even over doen? Sorry, ik ben zo nerveus'. De Amerikaanse zangeres Patti Smith (69) bloosde zichtbaar, zaterdagavond in Stockholm. Daar moest zij de kastanjes uit het vuur halen voor haar generatiegenoot Bob Dylan bij de uitreiking van de Nobelprijzen.

Redactie

De zes jaar oudere, verrassende winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur zelf had afgezegd onder aanvoering van 'eerder gemaakte afspraken'. Dus was bedacht dat Smith een lied van Dylan ten gehore zou brengen en dat de Amerikaanse ambassadeur in Zweden het door Dylan geschreven dankwoord zou uitspreken.

Of het de vervanging was van haar nog beroemdere landgenoot, of de aanwezigheid van de Zweedse koninklijke familie - het werd niet duidelijk, maar de zenuwen werden Smith onverwacht te veel in het begin van Dylans song uit 1963 A Hard Rain's a-Gonna Fall. Smith, een indrukwekkende verschijning met haar zeer lange grijze haar over een wit overhemd en zwart jasje, kreeg prompt een warm, bemoedigend applaus. Daarna slaagde ze alsnog in haar missie met een emotionele vertolking van het lied, waarmee ze aanwezigen tot tranen wist te roeren.

Dylan, die na de toekenning van de prijs aanvankelijk niets van zich had laten horen, legde zijn radiostilte in zijn dankwoord summier uit: 'Ik was op reis toen ik dit verrassende nieuws hoorde en het kostte me meer dan een paar minuten om het te verwerken'. Verder stelde hij zich nederig op, al vergeleek hij zichzelf daarbij wel met Shakespeare. Via de Brit ging hij in op het debat over de literaire kwaliteit van zijn werk, dat na de toekenning wereldwijd was ontbrand. Shakespeare zou, denkt Dylan, in zijn tijd voortdurend in beslag zijn genomen door praktische vragen ('Hoe moet dit op het toneel worden uitgebeeld? Waar krijg ik een menselijke schedel vandaan?') en dus nooit zijn toegekomen aan de vraag, of wat hij schreef wel literatuur was.

Zelf is Dylan ook altijd bezig geweest met andere vragen: 'Wie zijn de beste musici voor deze songs? Ben ik wel in de juiste studio aan het opnemen? Niet eenmaal had ik de tijd om mezelf af te vragen: zijn mijn songs literatuur? Dus ik dank de Zweedse Academie dat ze de tijd hebben genomen juist die vraag te stellen, en dat ze er zo'n prachtig antwoord op hebben gegeven'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden