Column

Zenuwachtig van gedwongen genieten

Van Douwe Bob tot Max Verstappen: genieten is de mantra van deze tijd, een heilige opdracht.

Beeld anp

Dus dat is de les die onze voorgangers Douwe Bob en Max Verstappen ons dit pinksterweekend wilden leren: met hard rijden kom je verder dan met slow down. Je verwacht het niet.

De ware les is een andere. Die blijkt uit de overmatige verslaggeving rond beider prestaties - op roostervrije dagen en gebrek aan nieuws gedijt de polonaisejournalistiek. Het draait niet om de zege, maar om 'genieten'. De mantra van deze tijd, een heilige opdracht. Wie niet geniet, is een zuurpruim wie het azijn tappelings over de kromgebogen rug loopt.

Het virus is doorgedrongen tot in de haarvaten van de samenleving. Zoek op Twitter op #genieten en het regent op de tijdlijn. Aan de lopers van de Roparun: 'Heel veel succes en vooral: genieten!'

Humberto Tan glunderend tegen Douwe Bob, na de halve finale van het Eurovisie Songfestival: 'Volgens mij stond jij ontzettend te genieten!'

Diezelfde dag sprak RTL Nieuws met Max Verstappen. Kop: 'Max Verstappen klaar voor eerste race met Red Bull: Ik ga genieten.'

In dolende gekte sprak Radio 1 maandag de huisfotograaf(!) van de familie Verstappen. Of hij wel voldoende had kunnen genieten van de finish. (Nee, hij was bezig met zijn werk, maar was wel 'zeer tevreden over de juichmomenten van Max').

Zo prediken media in foldertaal een permanente staat van hedonistische opwinding. Zoals Wendy van Dijk de kandidate van The Voice opjut vóór ze met knikkende knieën opgaat: 'Nou, lieverd, héél veel succes. En vergeet niet héél hard te genieten, hè?'

Mooi dat Wendy haar Epicurus kent. De oude Griek pleitte voor genot als tegenwicht tegen de angst voor goden en de dood. Pijn uit de weg gaan door toe te geven aan natuurlijke en noodzakelijke verlangens als eten, drinken en seks, zo was zijn recept voor een gezonde gemoedsrust.

Maar Epicurus had vermoedelijk nooit The Voice of Holland gezien. Hij zou het verwerpen. Want juist de zucht naar roem die daar wordt geëxploiteerd, zag hij als onnatuurlijk verlangen - levensgevaarlijk daaraan toe te geven. Geniet, maar drink met mate.

Het epicurisme is doorgeslagen, de massa dronken van geluk. Ik word een beetje zenuwachtig van dat gedwongen genieten. Zo voelde ik geen enkele emotie bij de daden van zowel Douwe als Max. Het laat me koud wie het snelst rondjes rijdt en of dat toevallig een Hollander is. Het genotsgebod zadelt me op met schuldgevoel.

Het zal mijn calvinistische inslag zijn die me doet vrezen voor de dag waarop ieder 'maximaal geniet' en de platste instincten regeren. De een z'n genot gaat makkelijk ten koste van andermans geluk. Zoals wijlen filosoof Cornelis Verhoeven zei: 'Vissen, dat is om 4 uur 's morgens de buurt wakker knetteren met je brommertje om te genieten van de stilte van het water.'

Ik ben dol op genieten, maar hoe vaker de dronkenschap me wordt opgedrongen, hoe nuchterder ik blijf. Fijne dag verder. En geniet ervan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden