NieuwsTurkije

Zender TLC beboet door Turkse autoriteit om tonen lesbisch ouderpaar

De Turkse staatsdienst voor controle op de media heeft TLC een boete opgelegd. De tv-zender zond de documentaire Bijzondere zwangerschappen uit, waarin een vrouwelijk stel voorkwam dat een baby had gekregen.

Rob Vreeken
Leden van de lhbti-gemeenschap en sympathisanten tijdens de gay pride in Istanbul, 2019.  Beeld EPA
Leden van de lhbti-gemeenschap en sympathisanten tijdens de gay pride in Istanbul, 2019.Beeld EPA

Volgens de dienst heeft de zender daarmee homoseksualiteit als ‘iets normaals’ voorgesteld. Dat zou ‘indruisen tegen de morele waarden van de samenleving’.

Het is niet voor het eerst dat de Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTÜK) zenders beboet of aanspreekt op het normaal in beeld brengen van lhbti’ers. Vorige maand nog kreeg Netflix van de dienst opdracht een scène te schrappen uit de Turkse serie The Protector, waarin twee mannen elkaar kussen. Sinds augustus vorig jaar heeft RTÜK het recht zulke ingrepen te doen.

Begin juli werd bekend dat eerder dit jaar werd ingegrepen in de Turkse Netflixserie Love 101, over tieners op een middelbare school die hun lerares proberen te koppelen aan de basketbalcoach. Een van de personages in de serie, de homoseksuele Osman, werd vervangen.

Verstoring van de samenleving

In april, toen Love 101 nog in voorbereiding was, ontstond al discussie over de kwestie. RTÜK had lucht gekregen van de plannen een homo in de serie te schrijven en maakte bezwaar. ‘We houden ze in de gaten’, zei RTÜK-voorzitter Ebubekir Sahin in de krant Yeni Akit, spreekbuis van alles wat conservatief en homofoob is in Turkije. ‘We zijn vastbesloten niets te laten uitzenden dat de samenleving zou verstoren.’

Netflix weigerde commentaar te geven. Toen de serie eenmaal te zien was, bleek er geen Osman in voor te komen. Vorige maand maakte Mahir Ünal, hoofd media van de regeringspartij AKP, bekend dat dit het gevolg was van een ingreep door RTÜK.

In april eiste lhbti-organisatie Kaos van de RTÜK-voorzitter dat hij zijn verontschuldigingen zou aanbieden voor zijn uitingen van ‘haat en discriminatie’ tegen lhbti. ‘Ondanks alle pogingen haat tegen lhbti tot overheidsbeleid te maken, kunnen zij volgens de wet leven zoals ieder ander’, aldus de verklaring. ‘Ze moeten daarom ook kunnen voorkomen in films en tv-series.’

Gevaar

Hoewel homoseksualiteit in Turkije niet verboden is, neemt de afkeer van en verbale agressie tegen lhbti de afgelopen jaren toe. Eind april ontstond ophef over een uitspraak van Ali Erbas, als hoofd van departement Diyanet de hoogste religieuze autoriteit van het land. In zijn preek bij het begin van de ramadan waarschuwde hij voor de gevaren van homoseksualiteit, een ‘kwaad’ dat in de islam wordt ‘vervloekt’. Het leidt volgens hem tot ziekten en degeneratie van de menselijke soort.

De vrees voor ‘normalisering’ van homoseksualiteit speelt ook een rol in het debat over de Istanbulconventie, het verdrag van de Raad van Europa over geweld tegen vrouwen. De Turkse regering, daartoe aangespoord door conservatieven, overweegt zich eruit terug te trekken. Vrouwenorganisaties, ook die aan de AKP zijn gelieerd, hechten juist grote waarde aan het verdrag.

De AKP zou één dezer dagen naar buiten komen met een standpunt over het verdrag, maar de zaak lijkt nu op de lange baan te worden geschoven. Woensdag stelde de partij graag de mening van alle vrouwenorganisaties te horen over de Istanbulconventie, zowel voor- als tegenstanders. ‘Het werk aan het verdrag wordt voortgezet. Essentieel voor ons is dat er geen tegenstelling mag bestaan tussen het verbeteren van de positie van vrouwen en versterken van het gezin.’

VERRIJKING: HAAT EN BIJVAL

Turkse lhbti-beweging oogst haat en bijval. Terwijl de hoogste geestelijke van Turkije homoseksualiteit als ‘kwaad’ verkettert, springen Turkse sterren voor de lhbti in de bres. ‘Het is voor het eerst dat we doodsbedreigingen krijgen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden