Nieuws

Zembla: spoorwerkers jarenlang blootgesteld aan kankerverwekkende stof

Spoorwerkers worden al zeker tien jaar lang blootgesteld aan te hoge concentraties van de kankerverwekkende kwartsstof. Dat meldt Zembla op basis van vertrouwelijke onderzoeksrapporten die in opdracht van spoorwegbeheerder ProRail en de spooraannemers zijn opgemaakt.

Redactie
Werknemers werken aan een wissel op het spoor bij Hoofddorp.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Werknemers werken aan een wissel op het spoor bij Hoofddorp.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Kwartsstof kan vrijkomen tijdens werkzaamheden met spoorballast, dat zijn de stenen die op het spoor liggen om te zorgen dat de rails op hun plek blijven. Sommige spoorwerkers werken dagelijks en soms slecht beschermd met deze stenen en zouden zo het risico lopen op ernstige longziektes en zelfs longkanker. Prorail is volgens Zembla herhaaldelijk geadviseerd de stenen te vervangen door kwartsstofvrije varianten, maar volgde dit advies niet op.

Daarmee overtraden ze volgens de vertrouwelijke rapporten in handen van Zembla jarenlang de Arbowet die werkgevers verplicht te zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. De Inspectie SZW (hiervoor Arbeidsinspectie) start een onderzoek. ProRail laat aan Zembla weten dat ze onderzoeksbureau TNO op dit moment onderzoek laten doen naar het gebruik van minder schadelijke stenen.

De risico’s van kwartsstof voor spoorwerkers zijn al langer bekend. Al in 2008 constateerde de Inspectie SZW dat zij soms zonder bescherming in aanraking kwamen met de stof. Ook bij controles op bouwplaatsen en in de wegenbouw bleek dat er te weinig gebeurde om werkenden te beschermen tegen inademing hiervan. Vorig jaar werden de werkzaamheden op verschillende bouwplaatsen mede om deze reden nog stilgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden