Nieuws

Zembla: politiehonden in opleiding bij particuliere clubs nog steeds mishandeld

Politiehonden die bij particuliere verenigingen in opleiding zijn, worden nog steeds mishandeld met schoppen, stokslagen en stroomapparatuur. Dat zeggen verschillende klokkenluiders vanuit de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV) tegen Zembla, dat donderdagavond ook beelden van de mishandelingen laat zien.

Redactie
De Mobiele Eenheid ontruimt het Museumplein met behulp van politiehonden. Beeld ANP
De Mobiele Eenheid ontruimt het Museumplein met behulp van politiehonden.Beeld ANP

Politiehonden worden eerst getraind bij ruim 350 particuliere clubs die zijn verenigd in de KNPV. Daarna koopt de politie de gecertificeerde honden.

Zembla heeft actuele videobeelden in handen van mishandelingen bij een Brabantse KNPV-vereniging, waarin onder meer is te zien dat honden worden geslagen met een stok en een slipketting. Ook is er een veedrijver in beeld, waarmee stroomstoten kunnen worden toegediend.

Volgens de voorzitter zijn de mishandelingen nodig, omdat ‘je de honden anders niet de baas kunt’. De voorzitter stelt ook dat de politie weet heeft van de mishandelingen, aangezien die ook gebeuren als de politie komt kijken om honden te kopen.

De klokkenluiders die in de uitzending aan het woord komen, zeggen dat dit incident niet op zichzelf staat, maar dat er nog steeds in Nederland op grote schaal honden worden mishandeld. Zij vragen aandacht voor een ‘te grote verwevenheid’ tussen de politie in de KNPV: bijna alle politiehonden komen er vandaan, hondengeleiders van de politie trainen ook bij de KNPV en politiemensen bekleden er bestuursfuncties. Misstanden zouden hierdoor minder snel aan het licht komen.

De Nationale Politie ontkent de verwevenheid met de KNPV: ‘Er is geen sprake van een formele relatie.’ Het staat individuele agenten vrij om lid te worden van een vereniging, aldus de Nationale Politie tegen Zembla. Wel moeten politiemensen het melden als zij getuige zijn van dierenmishandeling, zodat daartegen kan worden opgetreden.

Per 1 juli van dit jaar is het gebruik van stroomapparatuur bij honden die worden opgeleid verboden. Honden waar de politie en Defensie actief mee werken, mogen van minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nog wel met stroom worden getraind.

In 2018 onthulde het televisieprogramma RamBam al dat er bij KNPV-verenigingen honden worden mishandeld. Vorig jaar toonde het programma Undercover in Nederland dat opnieuw aan. Volgens minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus ging het om incidenten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden