Column

Zelfzuchtige, leugenachtige Hillary heeft Bernie opgeofferd

Er was eens een ezel die een paard genoemd wilde worden. En de ezel was zo bang dat de mensen een ander 'het paard' gingen noemen, dat ze haar grootste concurrent Bernie Sanders het ravijn in duwde.

'Door de vuile spelletjes van doorgewinterde politici moet nu een onwetende, ordinaire waaghals het belangrijkste westerse land regeren.' Beeld afp

Terwijl het echte paard in alle waardigheid naar beneden tuimelde, konden de mensen het niet over hun hart krijgen om de valse ezel te belonen door haar geen ezel meer te noemen. Zij blééf de ezel en, bij gebrek aan een alternatief, werd een lycaon pictus, oftewel hyenahond, tot paard benoemd.

Dit is geen sprookje uit een ver, exotisch land. Ik heb het net uit de duim gezogen. Dat doe ik met het nodige risico, omdat ik een tijd geleden na een column over Hillary in deze krant heel wat mensen van mijn Facebook- en Twitteraccounts heb moeten verwijderen om terug te keren naar de fijne sleur van het bestaan. De actualiteit dwingt mij echter om weer eens te dicht bij het vuur te gaan staan.

Derhalve hier de rauwe waarheid nogmaals: de zelfzuchtige, leugenachtige Hillary heeft met steun van de gevestigde orde in de partij Bernie opgeofferd. Ze deed dat terwijl ze dondersgoed wist dat 70 procent van Amerika een hekel aan haar had.

Terug naar de hedendaagse realiteit van een wereld met Donald Trump als grote baas. Ik durf er vergif op in te nemen dat de man, die mij met zijn kop ook wel eens aan een kweepeer doet denken, nog nooit een boek van begin tot einde heeft gelezen. Daar heeft de onderontwikkelde egotripper het geduld niet voor. Hij is te ijdel om iets te willen leren van een ander, is te opvliegend en zal bij een eventuele meting van het intellectuele niveau niet beter scoren dan Zuma, de Zuid-Afrikaan.

De toekomst boezemt mij extra angst in omdat ik de afgelopen jaren Vladimir Poetin heb bezig gezien tegen de Turkse president Tayyip Erdogan. Hoe Poetin met minimale inspanning, enkel door middel van intimiderende diplomatie, dreigementen, angstaanjagende stilte en koelbloedigheid de Turkse autocraat op de knieën kreeg, dat zou lesmateriaal moeten worden voor studenten politicologie.

Zelfs na de officiële brief van Erdogan waarin hij, na een lijdensweg van een jaar, spijt betuigde voor het neerhalen van de Russische straaljager, mogen de Turken nog steeds niet echt exporteren naar Rusland en wachten ze tevergeefs op terugkeer van de miljoenen Russische toeristen. Met ijzingwekkend geduld wacht de oud-KGB'er op een Turkse breuk met de NAVO, om Erdogan pas daarna misschien een kleine glimlach te gunnen.

Ik weet niet meer welke roman het was, maar uit de pen van wijlen Harry Mulisch had ik lang geleden gelezen dat de mensen in democratieën op 'vlees' stemmen. De romancier gaf het voorbeeld van het experiment dat een student in een dorp in het Verre Oosten had gedaan. Net voor de Franse presidentsverkiezingen liet de knul de dorpelingen foto's van de twee Franse mannen zien en verzocht hun op een van die twee te stemmen.

Niemand in dat dorp wist van het bestaan van een land met de naam Frankrijk, laat staan dat ze die mannen op de foto's zouden kennen. François Mitterrand versloeg zijn tegenstander in Frankrijk én in dat Aziatische dorp met percentueel hetzelfde verschil.

Onderschat de kracht van een mooi, bejaard gezicht niet. Neem Rijk de Gooyer. Hadden we hier het Amerikaanse systeem gehad, dan had 'presidentskandidaat Rijk' het karwei op zijn sloffen geklaard. Bernie Sanders straalde dat ook uit. De Amerikanen waren verliefd geworden op hem. Door de vuile spelletjes van doorgewinterde politici moet nu een onwetende, ordinaire, met zijn geld pochende waaghals het belangrijkste westerse land regeren.

Conclusie: Trump is nog niet begonnen aan zijn ambt en blijkt al bij Poetin op schoot te zitten. Op schoot bij een meesterschaker die nu al weet hoe over vijf jaar de lopers zullen bewegen, hoe de pionnen sjokken, hoe de paarden springen en hoe de koning een kopje kleiner zal worden gemaakt.

Maar er is gelukkig ook goed nieuws! De beste wetenschappers voorspellen namelijk dat over zo'n vijftig jaar de robots zo veel zelfbewustzijn zullen hebben, dat ze de wereld kunnen overnemen. Er moet meer geld beschikbaar gesteld worden om dat proces te versnellen.

Liever het juk van de robots dan dat van de vals spelende ezel , de sluwe vos in Rusland en de hyenahond in Washington.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden