Zelfstandige levert fors in door crisis

Grote tweedeling tussen werknemers en zelfstandigen...

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Amsterdam Zelfstandigen en kleine ondernemers zijn de duidelijkste slachtoffers van de economische crisis. Hun inkomen is vorig jaar in het derde kwartaal met gemiddeld 12 procent gekrompen, waar werknemers met een vaste baan er nog gemiddeld 1,8 procent op vooruitgingen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). ‘De economische krimp raakt vooral de zelfstandigen. Hun inkomensdaling is de grootste duikeling van dit decennium’, zegt hoofdonderzoeker Michiel Vergeer. Nederland telt circa 800 duizend zelfstandigen, veelal zonder personeel. Vooral financiële tussenpersonen en boeren zagen hun inkomsten wegsmelten.

‘Voor zelfstandigen is de situatie in het derde kwartaal duidelijk verslechterd’, zegt Vergeer. ‘Het aantal orders en uitstaande opdrachten was in het eerste en tweede kwartaal van 2009 al verminderd, maar is vooral na de zomer verder afgenomen.’

Een deel van de zelfstandigen kan de klap opvangen, omdat zij in goede tijden een buffer hebben opgebouwd, zegt Vergeer. Maar er zijn ook zelfstandigen zonder vermogen.

De inkomensval van zelfstandigen leidt ook tot een daling van het gemiddelde besteedbare inkomen van alle huishoudens samen. Hun inkomen daalde in het derde kwartaal met gemiddeld 3,3 procent, oftewel 3 miljard euro.

Daarmee is de inkomenspositie van huishoudens tussen juli en september ernstig verslechterd. In het eerste en tweede kwartaal nam het inkomen ook af, maar was de daling van gemiddeld 1,2 procent wel veel kleiner. In het derde kwartaal is het inkomen zelfs harder gekrompen dan de daling van de consumptie, constateert Vergeer. ‘Dat is een opmerkelijke uitkomst. We zijn in het derde kwartaal een beetje op de pof gaan leven.’

Door de economische crisis is er een duidelijke tweedeling ontstaan bij de inkomensontwikkeling van Nederlanders. Waar zelfstandigen, uitzendkrachten en nieuwe werklozen hun besteedbaar inkomen fors zagen teruglopen, gingen werknemers met een vaste baan er vorig jaar nog op vooruit. Het gemiddelde loon steeg met 2,3 procent, omdat veel cao’s nog zijn afgesloten voor het uitbreken van de economische crisis.

In de praktijk valt de inkomensstijging met 1,8 procent iets lager uit. Dat komt doordat veel werknemers minder bonussen en overwerkvergoedingen ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden