Zelfstandig Taiwan aan banden

Taiwan is een eiland voor de Chinese zuidkust dat in praktische zin al een halve eeuw zelfstandig opereert. Maar communistisch China beschouwt Taiwan als een opstandige provincie en heeft meermalen gedreigd met ingrijpen, als Taipei afkoerst op onafhankelijkheid....

De meeste landen en de Verenigde Naties respecteren die visie van China, dat niet heeft nagelaten Taiwan zoveel mogelijk te isoleren. Daarom heeft Taiwan met slechts 25 landen diplomatieke betrekkingen en geen zetel in de VN. Ook Nederland erkent Taiwan niet als soevereine staat. Toen president Chen Shui-bian in 2000 de Verenigde Staten bezocht, kreeg hij geen officieel welkom. Ondanks dit diplomatieke isolement is Taiwan een van de belangrijkste handelsnaties in Azië geworden. Drie jaar geleden kwam Taiwan officieel bij de Wereldhandelsorganisatie.

Taiwan telt circa 22 miljoen inwoners. Twintig miljoen zijn afstammelingen van Chinezen die sinds de 17e eeuw emigreerden. De resterende twee miljoen zijn nationalistische Chinezen die in 1949 naar het eiland vluchtten, na de overwinning van de communistische partij. De Kuomintang, tot 1975 onder aanvoering van de beruchte Chiang Kai-sjek, regeerde het eiland vervolgens tientallen jaren. Begin jaren '90 veranderde het bestuur van een één-partij-staat naar een democratie.

Peking heeft er nooit een geheim van gemaakt dat een formele verklaring van onafhankelijkheid van Taiwan leidt tot militair ingrijpen. Taiwan heeft nu een leger van enkele honderdduizenden militairen, dat in het niet zinkt bij de drie miljoen man van communistisch China. Taiwan beschikt wel over een hypermoderne luchtmacht.

Ook de Verenigde Staten spelen een rol in het geheel, door de verkoop van wapens, onderzeeërs, vliegtuigen, oorlogsschepen en raketafweer aan het rijke Taiwan, tot ontzetting van China. Zo beschuldigde Peking de VS er in 2000 nog van Taiwan te gebruiken als een 'onzinkbaar vliegdekschip'. Bovendien heeft president Bush beloofd Taiwan te helpen, als China militair ingrijpt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.