Zelfstandig/losbandig

De Amerikaanse schrijfster en regisseuse Rebecca Miller begon haar


Hollywoodcarrière als actrice (Regarding Henry, Consenting Adults),


maar moest die noodgedwongen een andere richting geven.


Pippa Lee's leven is altijd al getekend door toestanden, leren we uit de luchtig becommentarieerde flashbacks in The Private Lives of Pippa Lee. Het begon op het moment dat ze ter wereld kwam en haar moeder haar tijdens de pijnlijke bevalling verwenste. Die verhouding met haar verslaafde, manisch-depressieve moeder zou de rest van hun leven moeizaam blijven. Pas toen ze de dertig jaar oudere uitgever Herb Lee leerde kennen, kwam er rust in haar zelfstandige/losbandige leven, zeker toen hij drie hartaanvallen kreeg en zij hun grootstedelijke leven inruilden voor een plattelandsbestaan. Deze extreem rustige omstandigheden drijven de ogenschijnlijk harmonieuze Pippa langzaam tot lichte waanzin. Met de subtiele omslag in haar personage levert hoofdrolspeelster Robin Wright een gedenkwaardige prestatie in een film die het toch al van de acteurs moet hebben. Alan Arkin als haar echtgenoot en Keanu Reeves als haar verleidelijk vrijzinnige buurjongen leveren fraai tegenspel.


BBC 1, 00.45-02.20 uur.


The Private Lives of Pippa Lee (Rebecca Miller, 2009)

Heaven Can Wait

(Buck Henry en Warren Beatty, 1978) Voor een acteur is Warren Beatty opmerkelijk cameraschuw. Hij speelde sinds 1961 in 22 films en legde ontelbare aanbiedingen naast zich neer. Het liefst zou hij de geschiedenis ingaan als een groot filmmaker, maar daarvoor zijn zijn successen te dun gezaaid; hij schreef de geslaagde komedies Shampoo en Heaven Can Wait, maar wist met zijn latere regiepogingen Bulworth en Dick Tracy minder te overtuigen. Beatty staat bekend als een perfectionist die pas na lang treuzelen keuzen maakt - en dan vaak de verkeerde. Dat geldt niet voor Heaven Can Wait, een nog altijd aardige komedie waarin hij te vroeg in de hemel komt en terugkeert in het lichaam van een rijke man.


Arte, 13.40-15.20 uur.

Iron Man

(Jon Favreau, 2008) De titelheld in deze uitzinnige bewerking van de stripboeken van Stan Lee is een zelfvoldane, welgestelde wapenfabrikant met een zwak voor drank en vrouwen, die tijdens een raketpresentatie in Afghanistan wordt gegijzeld en vervolgens tot inkeer komt. In plaats van het door de gijzelnemers bestelde oorlogstuig ontwerpt hij voor zichzelf een ijzeren pakje waarin hij de wereld gaat redden, zij het met de nodige weerzin tegen het onbenul dat hij op zijn weg aantreft. Hoofdrolspeler Robert Downey Jr. stond erop dat hij met regisseur Jon Favreau aan het script mocht werken omdat hij zijn karakter de juiste toon wilde geven - ergens tussen slapstick en superheldendom in. Dat is riant gelukt. Het eerste vervolg, dat direct na afloop van het origineel wordt uitgezonden, biedt meer van het spectaculaire zelfde, hoewel iets minder scherp dan deel één.


RTL 7, 20.30-23.00 uur.

Jerichow

(Christian Petzold, 2008) Al jarenlang filmt de Duitser Christian Petzold in de marge van de nationale en internationale filmwereld als een eigenzinnige, door een handvol liefhebbers en critici hogelijk gewaardeerd chroniqueur van het hedendaagse Duitsland. Dit laat hij ook weer zien in dit sfeervolle plattelandsliefdesdrama, dat herinneringen oproept aan The Postman Always Rings Twice. Rond en in het voormalige Oost-Duitse stadje waaraan de film zijn titel ontleent, bestiert een Turks-Duitse ondernemer een aantal snackbars. Zijn chauffeur annex bodyguard heeft gevaarlijk veel oog voor de vrouw van de horecaondernemer.


Arte, 02.00-03.25 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden