Zelfs zijn ex-liefje kon Castro niet vergiftigen

De voorbije dagen regent het theorieën en complotten – veel meer dan thrillertoppers als John le Carré en Frederick Forsyth ooit in hun boeken kunnen verwerken – over wie de Russische ex-spion Alexander Litvinenko heeft vermoord en waarom....

Iñaki Oñorbe Genovesi

De vraag waarom juist deze radioactieve materie voor de aanslag op Litvinenko is gebruikt blijft echter onbeantwoord. Waarom hebben ‘ze’ niet gewoon een auto-ongeluk gefabriceerd, een schutter vanaf een motorfiets laten vuren of een roof in scène gezet om hem uit de weg te ruimen?

De ex-KGB’er was waarschijnlijk op zijn hoede en dan is creativiteit noodzakelijk om je tegenstander uit te schakelen: met polonium-210.

Maar ook deze methode valt in het niet bij alles wat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, de maffia en anti-Castrogroepen de laatste 47 jaar hebben bedacht om Fidel Castro uit de weg te ruimen.

Liefst 638 aanslagen heeft de Cubaanse leider moeten trotseren, gemiddeld ruim dertien per jaar. Zo werden zijn schoenen met thalium bepoederd zodat hij ernstig ziek zou worden – of in elk geval zijn karakteristieke baard en dus zijn imago zou kwijtraken. Maar ook een exploderende sigaar, een gifpen, een met bacteriën vergiftigd duikpak, bewerkte zakdoeken en plofschelpen werden tegen El Comandante en Jefe ingezet.

Bijna net zo opmerkelijk: de ex-geliefde die hem moest verleiden en giftige pillen toestoppen maar uiteindelijk niet durfde. De hotelkelner die pillen in zijn ijskoude chocomilkshake moest stoppen, maar niet kon omdat ze waren vastgevroren aan de vriezer. Of het plan om de wederkomst van de Messias op Cuba te ensceneren, die vervolgens zou roepen dat Castro de antichrist was. Het dichtst bij succes kwam een schutter die voor Castro ging staan in Chili, maar de trekker niet durfde over te halen. De laatste poging, in 2000, was een bijtijds ontdekte bom onder zijn spreekgestoelte in Panama.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden