Zelfs wonderdoener Padre Pio is niet veilig voor de maffia

Niemand is voor de maffia meer heilig, zelfs niet Padre Pio. Een bus met Italiaanse pelgrims die de zegen van deze wonderdoener kwamen afsmeken, kreeg ongenood bezoek van twee maffiosi....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

De maffia is weer ouderwets aan het moorden. De meeste slachtoffers vallen in Napels, als laatsten een oude man en twee kinderen. De bejaarde werd opgehangen nadat zijn hals was doorgesneden. Dat was bedoeld als een waarschuwing voor zijn maffiose neef. Die was spijtoptant geworden en had een belangrijke maffiamoordenaar erbij gelapt. De twee kinderen raakten gewond door kogels die bestemd waren voor een maffiabaas.

Ook in de Apulische stad Foggia is de maffia present. Maar tot nu toe had ze de Padre Pio-pelgrims met rust gelaten. Padre Pio (1887-1968) was een kapucijner monnik die op 31-jarige leeftijd de stigmata ontving, pijnlijke wonden in de handen zoals die van Jezus aan het kruis. Al tijdens zijn leven kreeg hij de faam van genezer.

Het proces voor zijn zaligverklaring is aan de gang. Maar voor zijn vele adepten, onder wie de paus, politici, acteurs en sportslieden, is hij al lang een heilige. Dit jaar zal een recordaantal van zes miljoen gelovigen het graf van padre Pio bezoeken in San Giovanni Rotondo bij Foggia. Daar is een nieuw heiligdom in aanbouw met dertigduizend plaatsen, naar een ontwerp van architect Renzo Piano.

Zaterdag 30 augustus. Een vijftigtal pelgrims uit Frosinone bezoekt het graf en daarna een Maria-kerk bij Foggia, die een vaste stop is in de Padre Pio-pelgrimage. De bus staat op het punt te vertrekken als twee jongemannen met een revolver binnenstappen en schreeuwen 'Dit is een overval' Ze hebben niet eens de moeite genomen hun gezicht te bedekken.

Een van de pelgrims, een 34-jarige marktkoopman, tekent protest aan. 'Waarom zouden we jullie ons geld moeten geven?' Hij kijkt een van de overvallers strak aan: 'Schiet dan, als je durft.' De andere bandiet roept : 'Schieten'. Mastrapaolo valt dood neer, onder de ogen van zijn vrouw en hun twee kleine kinderen. De kogel verwondt een andere pelgrim aan de pols. Paniek. Gegil. Sommige passagiers vallen flauw. De overvallers smeren 'm.

De pastoor van de kerk is des duivels. Hij heeft al lang geleden gewaarschuwd voor wild-west-toestanden vanwege de totale afwezigheid van bewaking. De maffia kent geen taboes meer. Ze vermoordt kinderen, vrouwen en pelgrims. Terug naar de Middeleeuwen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden