Zelfs Unicef protesteert tegen Belgische boetes voor jongeren

VAN ONZE CORRESPONDENTE LEEN VERVAEKE

BRUSSEL - Normaal voert Unicef actie rond kindsoldaten in Afrika of kindarbeiders in Azië, maar vanaf nu richt het VN-kinderfonds de pijlen ook op België. Daar werd donderdag een controversiële wet goedgekeurd, waarmee lokale ambtenaren kinderen kunnen beboeten. De minimumleeftijd voor de boetes werd verlaagd naar 14 jaar.

De GAS-boetes - kort voor Gemeentelijke Administratieve Sanctie - liggen in België al langer onder vuur. Tien jaar geleden werden ze ingevoerd om het overbelaste rechtssysteem te ontlasten en kleine maar vervelende vormen van overlast, zoals graffiti-spuiten of wildplassen, sneller te bestraffen. Lokale ambtenaren kunnen overtreders meteen beboeten, zonder tussenkomst van de rechtbank.

Maar zonder precieze definitie van 'overlast' leidde het systeem al snel tot willekeur. Er werden boetes uitgedeeld voor fietsen zonder handen, claxonneren naar een familielid, of sneeuwballen gooien. Een Mechelse scholier kreeg 100 euro boete omdat hij een broodje at op de trappen van een kerk. De GAS-boetes werden 'een soort lokaal ministrafrecht', aldus critici.

Ondanks die uitwassen vinden de Belgische politici de directe boetes een handig instrument. Gisteren breidden ze het lik-op-stukbeleid dan ook uit: het maximumbedrag van de boetes werd verhoogd van 250 naar 350 euro (de helft voor minderjarigen), aan de sanctiemogelijkheden werd een tijdelijk plaatsverbod toegevoegd en de minimumleeftijd verlaagde van 16 naar 14 jaar.

Vooral die leeftijdsverlaging kreeg in België veel kritiek. Maar liefst 213 jeugdverenigingen en maatschappelijke organisaties riepen de Belgische Kamerleden in een gezamenlijk manifest op tegen de strengere GAS-boetes te stemmen. Ze vrezen dat kinderen steeds meer beboet zullen worden voor wat vroeger beschouwd werd als speels en ondeugend gedrag.

'Jongeren zullen niet meer buiten durven te komen uit angst om te worden afgestraft', zei Marc Spruyt van de socialistische vakbond ABVV, een van de critici. 'Terwijl jongeren vooral jong moeten kunnen zijn. Daar horen zich uitleven en nu en dan iets raars doen bij.'

Ook het VN-kinderfonds Unicef ondertekende het manifest. 'Met de GAS-boetes lijkt het alsof er een parallel systeem wordt gecreëerd, en dat is dubieus', aldus de Belgische kinderrechtenofficier Gaëlle Buysschaert. Unicef betwijfelt of de nieuwe wet in lijn is met het VN-kinderrechtenverdrag.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden