'Zelfs topman ABN Amro wil zijn bonus niet kwijt'

In tegenstelling tot bij andere banken staat de bonus bij ABN Amro niet ter discussie..

Van onze verslaggeverPieter Klok

AMSTERDAM De bestuursvoorzitter van ABN Amro, Jan-Peter Schmittmann is volgens De Telegraaf niet van plan afstand te doen van zijn bonus over 2008. Hans van Zon, woordvoerder van ABN Amro, ontkent dat niet. ‘Over de bonus doen allerlei geruchten de ronde. Door de bank is er geen enkele uitspraak over gedaan. Dat doen we nooit’, laat hij weten.

Dat mag gerust opvallend heten. Waar de bestuurders van ING, Aegon en SNS Reaal hun bonus direct inleverden op het moment dat de staat hen te hulp schoot, blijft de top van ABN buiten schot. En dat terwijl ABN Amro er zo slecht aan toe was dat het volledig genationaliseerd moest worden. Het bestuur van de andere volledige genationaliseerde bank, Fortis Bank Nederland, heeft overigens ook nog niet publiekelijk afstand gedaan van zijn bonussen.

Heeft Wouter Bos dat dan niet geëist toen hij 50 miljard euro aan belastinggeld in deze banken stopte? Nee, laat de woordvoerder weten, dat kon hij niet. ‘De minister onderhandelde met het bestuur van Fortis Holding, hij kon geen eisen stellen aan het bestuur van de dochtermaatschappijen Fortis Bank Nederland en ABN Amro.’

Bos heeft de bestuurders volgens de woordvoerder wel opgeroepen om af te zien van hun bonussen. Meer kan de minister van Financiën, hoewel hij de enig eigenaar is, volgens haar, niet doen.

Maar Bos heeft toch ook commissarissen benoemd namens de staat? Kunnen zij geen veto uitspreken tegen de bonussen? Nee, ook dat kan Bos niet van ze eisen, denkt de woordvoerder. ‘Zij zijn onafhankelijk.’

Ondertussen heeft Pauline van der Meer Mohr, tot voor kort directeur personeelszaken bij ABN Amro laten weten, dat alle bonussen voor alle ABN Amro-medewerkers over 2008 gegarandeerd zijn. Dat betekent dat iedereen zijn maximale bonus krijg, ongeacht de resultaten die over 2008 zijn geboekt.

‘Dat besluit zal ik tot mijn laatste snik verdedigen’, zei ze deze maand tegen het vakblad HR Strategie. ‘Anders was het talent ‘weggesnoept’ . Het verloop vertoonde geen stijging, dus je kunt zeggen dat we in onze opzet zijn geslaagd. Ook de Nederlandse overheid spint straks garen bij dat strategisch besluit van toen.’

Alle belastingbetalers – die per persoon 3.000 euro in beide banken stopten – moeten volgens deze redenering heel blij zijn dat de top van ABN Amro en al de andere ABN’ers hun volledige bonus over 2008 krijgen. Anders waren veel ABN’ers overgelopen naar een andere bank – al blijft even de vraag welke.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden