NIEUWSCRISISAANPAK TRUMP

Zelfs Republikeinen keren zich tegen de ‘corona briefings’ van Trump

Dag in dag uit verschijnt president Trump omringd door Amerika’s voornaamste corona-experts op de televisie voor een update. Maar zelfs Republikeinen beginnen te vrezen dat de briefings meer kwaad dan goed doen. 

President Trump donderdag met vicepresident Mike Pence op de dagelijkse briefing in het Witte Huis over de coronacrisis.Beeld Reuters

Nu alle campagnebijeenkomsten wegens de coronacrisis zijn afgelast en zijn Democratische rivaal Joe Biden gedwongen thuiszit, heeft Trump een flink voordeel in de aanloop tot de presidentsverkiezingen. De persconferenties over de strijd tegen het virus geven hem de gelegenheid de Amerikanen rechtstreeks toe te spreken.

In crisistijden hebben de Amerikanen de gewoonte zich achter hun president te scharen, zoals de toch niet bijster populaire Republikeinse president George Bush merkte. Na de aanslagen van 9/11 schoot zijn populariteit omhoog. Maar aanhangers van president Trump beginnen zenuwachtig te worden nu dat effect ook volgens interne peilingen van Trumps campagneteam uitblijft. Volgens de meeste peilingen is de waardering voor Trump juist gedaald.

Vooral het vertrouwen in de manier waarop hij de coronacrisis aanpakt, is gedaald. Een slecht teken, want het is wel duidelijk dat de verkiezingen in november (áls ze dan doorgaan) een referendum worden over Trumps aanpak van deze ongekende crisis. De Democraten hebben al stapels uitspraken van de president klaarliggen waaruit blijkt dat hij het gevaar van het coronavirus aanvankelijk volstrekt heeft onderschat.

Zelf aan het woord

Sommige Republikeinen vinden dat Trump het alleen maar erger maakt met zijn dagelijkse, rechtstreeks door de televisiestations uitgezonden briefings waarin hij vooral zelf aan het woord is en medische experts als de befaamde viroloog Anthony Fauci slechts een bijrol spelen.

Zelfs The Wall Street Journal, die Trump doorgaans goedgezind is, hekelde de optredens van de president deze week in een hoofdcommentaar. Volgens de krant verwart Trump de briefings met zijn campagnebijeenkomsten. ‘Om wat voor reden ook, ze gaan alleen nog maar over de president.'

De kritiek kwam de krant meteen te staan op een uitbrander van Trump. In een tweet deelde hij ook The Wall Street Journal in bij de ‘fake-newsmedia’ en klopte hij zichzelf op de borst: ‘The Wall Street Journal 'vergeet’ altijd te vermelden dat de kijkcijfers voor de briefings van het Witte Huis torenhoog zijn!’

Dat schoot zelfs politiek commentator Brit Hume van Trumps favoriete tv-zender Fox News in het verkeerde keelgat. ‘Dit is een belachelijke tweet', reageerde hij. ‘Hij zou zijn boodschap beter overbrengen zonder op te scheppen, zichzelf te herhalen en te gaan bekvechten met tweederangs leden van het Witte Huis-perskorps.’

Virus als tegenstander

Ook de Republikeinse senator Lindsey Graham, een van de meest enthousiaste aanhangers van Trump, had kritiek op het optreden van de president. Volgens hem zou Trump het bij een persconferentie per week moeten laten. ‘Ik heb hem gezegd: je tegenstander is niet langer Biden, maar het virus’, zei Graham tegenoverThe New York Times

Vooral de gewoonte van de lichtgeraakte president om iedereen die ook maar een beetje kritiek heeft meteen aan te vallen, baart zijn medewerkers zorgen. Verslaggevers die volgens Trump een ‘gemene vraag’ stellen, krijgen te horen dat ze een ‘slechte journalist’ zijn en hij laat ook geen gelegenheid voorbijgaan om Democratische gouverneurs onderuit de zak te geven. Gouverneur Gretchen Whitmer van Michigan, een Democraat, deed hij af als een ‘half-Whit’ oftewel een ‘halve gare'. Dat is niet de taal die de Amerikanen in crisistijd verwachten van hun president, vrezen ook Trumps adviseurs in het Witte Huis.

Sommigen vragen zich ook af of hij het vertrouwen in hem niet ondermijnt met zijn enthousiaste verkooppraatjes voor geneesmiddelen waarvan de werking tegen het coronavirus nog niet bewezen is. 

Anderen generen zich ook voor de misplaatste grappen die de president soms maakt. Zo sloeg hij totaal de verkeerde toon aan toen hij de Amerikanen waarschuwde dat ‘er veel doden zullen vallen’ volgens de modellen van de experts. ‘Ik heb me nooit met de modellen beziggehouden, tenminste niet met dit soort modellen’, grapte Trump, vroeger organisator van de Miss Universe-verkiezingen.

Zelfs vice-president Mike Pence, die doorgaans bij persconferenties alleen maar ijverig staat te knikken achter Trump, steekt nu gunstig af bij zijn baas. Anders dan Trump, die soms wel een uur aan het woord is, houdt Pence het kort en zakelijk. Ook onthoudt hij zich zorgvuldig van aanvallen op de pers of de gouverneurs, met wie hij dagelijks zaken moet doen. 

Volgens sommige Republikeinen zou de president er beter aan doen Pence het woord te laten voeren, maar het is de vraag of Trump bereid is een stapje achteruit te doen om zijn tweede man te laten schitteren. Dat zou overigens ook voor Pence riskant kunnen zijn: Trump houdt er niet van dat zijn medewerkers betere cijfers krijgen dan hij.

In de VS zit de grootste winnaar van de crisis in het Witte Huis

Een ontzagwekkend crisispakket moet het leed in de VS verzachten. Driemaal raden wie daar het meest van profiteert. Lees de analyse van onze correspondent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden