Zelfs persconferentie Dance Valley wordt chaos

Rampen en bijna-rampen zijn het leergeld voor de toekomst. Ook maandag werd dat weer betoogd bij de presentatie van het rapport over het aan zijn eigen massaliteit bezweken Dance Valley 2001....

Het verloop van de persconferentie zelf deed echter vermoeden dat die overtuiging nog wat voorbarig is. De chaos wekte onbedoeld associaties met de gebeurtenissen van 4 augustus. Of, om de woorden van rapporteur J. van der Doef te parafraseren: net als tijdens Dance Valley zelf waren de omvang van de gebeurtenis en de kracht van de organisatie niet met elkaar in overeenstemming.

Daar kwamen de journalisten al achter voor ze hun jas hadden uitgedaan: de rapporten waren er nog niet. Ze stonden nog vast in een file tussen Arnhem - waar ze voor een scherp prijsje waren gedrukt - en eindbestemming Velsen-Zuid. Men diende zijn scherpe vragen dus maar uit andere bronnen te destilleren.

Er werd een grote opkomst verwacht. Voorlichters van de gemeente liepen ijverig heen en weer met imposante presentielijsten. Het vertrek waarin de persconferentie werd belegd, kon echter amper een modale kleuterklas herbergen. Het projectiescherm was trouwens ook te klein voor de aanbevelingen van de commissie. Maar in het gedrang sloeg niemand daar acht op: er liep toch voortdurend cameravolk tussen het scherm en de projector.

Het aanvangstijdstip van de bijeenkomst, 16.00 uur, kon echter niet op ieders genade rekenen. Of men zich er wel rekenschap van had gegeven dat het NOS-Journaal al vier uur later de lucht inging, wilde Pauline Broekema weten. Commissievoorzitter Van der Doef was haar graag ter wille: de overhandiging van het rapport aan burgemeester Hertog werd wat naar voren geschoven, zodat dit hoogtepunt in elk geval tijdig kon worden geregistreerd.

Van der Doef schuwde de rol van inquisiteur. Hij wenste de opdrachtgever, 'Fons', toe dat hij er zijn voordeel mee zou doen, en smeerde de verantwoordelijkheid over alle betrokkenen uit. Allen hadden voortreffelijk werk verricht, alleen hadden zij verzaakt hun inspanningen te coördineren.

En zo kon het gebeuren dat buurgemeenten niet op de invasie van 90 duizend dance-liefhebbers waren voorbereid, dat taxi's congestieverschijnselen veroorzaakten op de wegen die aan de bussen waren toegewezen, dat de brandweer veel te laat en ook nog eens bij toeval ter plaatse arriveerde, en dat de burgemeester pas de volgende ochtend om zes uur van de bijna-ramp werd verwittigd.

Of Van der Doef zijn kritiek niet wat mild had geformuleerd, wilde Pauline Broekema weten. Dat wilde hij best beamen. Maar aan de inhoud van het rapport deed dat geen enkele afbreuk. En daarop had menige aanwezige gewacht: voelde de burgemeester zich niet geroepen 'politieke consequenties' aan het rapport te verbinden? Nee, vooralsnog niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden