Zelfs Oss wil niet 'oorlogsvrij' zijn

De gemeenteraad van Tilburg heeft onlangs de kwestie-Irak besproken. Met een betrokkenheid die deed vermoeden dat op dit niveau over de grote vraagstukken van oorlog en vrede wordt beschikt....

Van onze verslaggever Sander van Walsum

Om de kwestie-Irak ook op lokaal niveau aan de orde te stellen, heeft de SP de laatste maanden enkele tientallen gemeenten benaderd met het verzoek zichzelf van het predikaat 'oorlogsvrij' te voorzien. Deze positiebepaling - een nagalm van de parmantigheid waarmee nietige plaatsjes zich in de jaren tachtig 'kernwapenvrij' verklaarden - verplicht tot niets, en zal geen enkele invloed hebben op de loop der gebeurtenissen.

Toch hecht de SP veel waarde aan haar campagne. Niet eens zozeer vanwege het tastbare resultaat. Tot dusverre is namelijk geen enkele gemeente op de suggestie van de SP ingegaan. Zelfs Oss, woonplaats van Jan Marijnissen en bakermat van diens partij, heeft voor de eer bedankt. Het kan het optreden van de VS weliswaar niet billijken, maar meende dit standpunt effectiever over het voetlicht te brengen met een oproep aan de Ossenaren om aan de landelijke anti-oorlogsdemonstratie deel te nemen.

Andere gemeenten zien met betrekking tot 'de grote politiek' geen rol voor zichzelf weggelegd. Als er tegen een oorlog zou moeten worden geopponeerd, kan dat beter op landelijk niveau gebeuren. 'Ik vind het niet mijn taak om een oordeel te hebben over het Nederlands buitenlands beleid', zei de Groningse VVD-fractieleider naar aanleiding van de SP-campagne. Dit standpunt strookt met dat van alle gemeenten met een VVD- of CDA-signatuur, aldus Van den Hout.

Op de tegenwerping van de SP dat de campagne in elk geval aanleiding geeft tot discussie, lijkt ook wel wat af te dingen. Akkoord: in de Tilburgse gemeenteraad mag dan hartstochtelijk over Irak zijn gesproken, elders kent men zijn plaats. De burgemeester van Vlagtwedde belooft op de plaatselijke website de burgers zoveel mogelijk te vrijwaren voor de akelige gevolgen van de oorlog, zeker 'in een periode waar het economisch toch al niet gaat'. Van pogingen om Vlagtwedde op te waarderen tot oorlogsvrije gemeente, is men in kringen rondom de burgervader echter niet op de hoogte.

In de gemeenteraad van Groesbeek zal de suggestie van de SP tijdens de volgende vergadering, naar het zich laat aanzien, voor kennisgeving worden aangenomen. In Oostzaan heeft het college van B en W weliswaar een ferm anti-oorlogsstandpunt ingenomen, maar is de gemeenteraad vooraf niet bij de gedachtevorming betrokken geweest. Als gevolg van deze faux pas is het college inmiddels ten val gebracht. Met Irak heeft het allemaal niets te maken, bezweert de voorlichter. De oorzaak van de vertrouwensbreuk lag besloten in de lokale politiek. Zoals het hoort bij een gemeente.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden