Zelfs Obama vloekt wel eens: 'Die motherfucker is nooit tevreden'

Een Amerikaanse president is ook maar een mens. George W. Bush noemde een New York Times-journalist ooit een 'enorme klootzak'. En zijn opvolger, Obama, kan er ook wat van. 'Die motherfucker is nooit tevreden', haalde de president in 2012 uit naar zijn belangrijkste adviseur David Axelrod. Axelrod onthult de Obama-uitval in zijn boek 'Believer, My forty years in politics'.

President Obama in 2014 vlak voor zijn State of the Union.Beeld White House Photo

De onthulling over de emotionele kant van Obama is vrij bijzonder. In de afgelopen zeven jaar is weinig naar buiten gekomen over de president die zich in het Witte Huis, net als iedere burger, even laat gaan. Ook pikant is dat Obama uithaalde naar Axelrod, de man uit Chicago die hem in 2008 met een uitgekiende campagne van senator tot president maakte. Axelrod werd daarna Obama's belangrijkste politieke adviseur in het Witte Huis.

De emotionele uithaal van Obama, die zelfs boos de kamer uitliep, deed zich voor tijdens de herverkiezingscampagne van 2012. De president bereidde zich toen voor met zijn adviseurs en campagnestrategen op zijn eerste tv-debat met zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney. Axelrod zegt dat hij wat 'constructieve kritiek' probeerde te leveren op hoe en wat Obama moest zeggen. Maar dat viel niet in goede aarde bij de machtigste man op aarde.

President Obama praat met zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney na afloop van hun eerste debat, op de Universiteit van Denver.Beeld ap

Grof

'Motherfucker is never happy', reageerde de president boos, aldus Axelrod, waarna Obama woedend de kamer verliet. Zijn adviseurs waren verbouwereerd, niet in het minst Axelrod, omdat Obama zich zelden zo liet gaan. 'Dat was voor het eerst', schrijft Axelrod in zijn deze week verschenen boek. 'Obama en ik werkten al tien jaar samen, tijdens soms hectische periodes. Maar hij had nooit zijn beheersing zo op deze wijze verloren. Mij had hij nooit zo grof aangevallen, zeker niet in het bijzijn van anderen.'

Axelrod, die in 2011 het Witte Huis had verlaten maar door Obama weer was teruggehaald, had het toen goed gezien. Zijn analyse dat de president zich beter diende voor te bereiden op het eerste gevecht met Romney, bleek juist te zijn. Tot verbijstering van miljoenen Amerikanen, niet in de laatste plaats de Democratische kiezers, verloor Obama het debat in Denver met flinke cijfers. Volgens een CNN-peiling vond maar liefst 67 procent van de kijkers dat Romney had gewonnen. Slechts 25 procent zei dat Obama als overwinnaar uit de bus kwam.

Obama overlegt in de Oval Office met zijn adviseurs Valerie Jarrett en, in het midden, David Axelrod. Axelrod, die in 2011 het Witte Huis had verlaten, werd in 2012 teruggehaald om de herverkiezing van Obama veilig te stellen.Beeld reuters

Zelfgenoegzaam

Obama leek bijna twee uur lang ongeïnteresseerd, alsof hij er eigenlijk niet wilde zijn en hij reageerde opvallend lauw op de aanvallen van Romney. 'Obama had het overduidelijk niet naar zijn zin', oordeelde The Washington Post toen over het optreden van de president. 'Hij hield zijn hoofd naar beneden als Romney sprak, hij maakte zijn antwoorden niet af en hij glimlachte zelfgenoegzaam als Romney aan het woord was.' Obama herstelde zich later in de twee andere debatten en werd herkozen.

Axelrod, die het overigens nog goed kan vinden met Obama, over de geïrriteerde uithaal van de president: 'Mijn gevoel was dat de president besefte dat hij nog niet gereed was. Zijn instelling, de weerzin om het spel te omarmen, was vanaf het begin niet goed geweest. En dat werkte in zijn nadeel.'

Het boek waarin David Axelrod vertelt over zijn jaren in de Amerikaanse politiek.Beeld Penguin Press

Asshole-opmerking

Gelukkig voor Obama was zijn emotionele uitval binnenskamers. Zijn voorganger George W. Bush was minder gelukkig. 'There is Adam Clymer, major-league asshole from the New York Times', zei Bush in 2000 tijdens een campagnebijeenkomst in Naperville, Illinois tegen zijn vicepresidentskandidaat Dick Cheney. Bush had toen net de journalist gezien van wie hij geen fan was. Het tweetal had echter niet in de gaten dat een microfoon openstond. 'Oh yeah, he is, big time', reageerde Cheney net zo venijnig. Bush bood toen direct zijn excuses aan. 'Ik betreur het dat een privé-opmerking die ik maakte in de openbaarheid kwam', aldus Bush toen duidelijk met grote tegenzin.

Ook Obama kan volgens het boek van Axelrod het bloed van een New York Times-journalist wel drinken. De president is, op z'n zachtst gezegd, niet onder de indruk van de veelgeprezen maar ook gehate columniste Maureen Dowd. Volgens Axelrod 'veracht' Obama haar en praat hij zelfs 'met bijzonder weinig respect' over Dowd. 'Niemand anders dan Maureen kon het bloed onder zijn nagels vandaan halen', schrijft de oud-adviseur. Pikant is dat Axelrod en Dowd het wel goed met elkaar konden vinden in Washington. 'Waarom ben je bevriend met haar?', vroeg Obama nadat de columniste hem weer flink onder handen had genomen.

Obama en Axelrod in 2010 tijdens een basketbalwedstrijd. In het midden Mona Sutphen, plaatsvervangend chef-staf van de president.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden