Zelfs 'meneer Schoon' mist weleens een test

VAN ONZE SPORTREDACTIE

AMSTERDAM - Een van de felste tegenstanders van het gebruik van doping is voor een jaar geschorst voor het overtreden van de dopingregels. Christophe Bassons kreeg de straf omdat hij tijdens de Franse mountainbike kampioenschappen verstek liet gaan bij de dopingcontrole. Dat maakte hij zaterdag zelf bekend in L'Equipe.

De 38-jarige Bassons gaf vorige maand 20 kilometer voor het einde van de wedstrijd op en stapte in zijn auto om naar huis te rijden. Na tweeënhalf uur werd hem telefonisch medegedeeld dat hij een dopingcontrole had moeten ondergaan. 'Het was te laat om nog terug te keren naar de wedstrijd', vertelde hij.

Bassons, die als hoogleraar college geeft over de risico's van doping, overweegt in beroep te gaan tegen de straf. 'Waarom ben ik niet eerder geïnformeerd over deze dopingcontrole? Waarom zo'n hoge straf? Ik snap het niet.'

De Fransman stond bekend als pleitbezorger van het schone wielrennen. In de Tour van 1998 bleek hij de enige renner van Festina die het gebruik van verboden middelen categorisch had geweigerd. Hij verdiende er de bijnaam monsieur Propre mee, meneer Schoon.

Een jaar later kreeg Bassons het aan de stok met Lance Armstrong. Hij had in zijn column in de krant Le Parisien zijn twijfels geuit over de sterke comeback van de Amerikaan na diens genezing van kanker. Het kwam op een reprimande van de Texaan te staan.

Waar Armstrong zijn sportieve rijk uitbouwde, ging het met de carrière van Bassons bergafwaarts. Ploegen op het hoogste niveau lieten hem zitten, waarna hij in 2001 de remmen dichtkneep. Zijn besluit nam hij na de Vierdaagse van Duinkerken, waar andere renners hem naar eigen zeggen van de weg probeerden te rijden.

Hoewel Armstrong op het punt staat zijn overwinningen te moeten inleveren, zegt Bassons geen genoegdoening te voelen. 'Dit is niet voor het eerst dat dit naar buiten komt, dit is de dag dat hij er voor aangepakt dreigt te worden.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden