Zelfs koeienmelk is al verdacht

Een klant van de Maxi GB in de Brusselse gemeente Oudergem aarzelt voor het vriesvak met kipwaren. 'Afkomstig uit Frankrijk', stelt de directie in een mededeling gerust....

Van onze verslaggever Rob Gollin

Hoewel hier en daar de schappen schrijnend leeg staan of artikelen achter brede stroken pakpapier zijn verstopt, bieden de supermarkten in België bepaald nog geen Sovjet-aanblik, zoals een politicus van de milieupartij Agalev eerder deze week voorspelde. Maar zowel winkeliers als consumenten verkeren in verwarring. 'Totale ravage', 'chaos compleet', koppen de kranten. België is apenland, schelden boze boerenorganisaties, die heftig om overbruggingskredieten schreeuwen voor hun zwaar gedupeerde leden.

Gratis infonummers, speciale pagina's op teletekst en internet-sites zouden de klanten een handleiding moeten bieden bij hun dwaaltocht tussen geruststelling en pakpapier. Maar crisisberaden en nieuwe maatregelen volgen elkaar in een niet bij te houden tempo op.

Donderdagavond verspreidde de regering al een lijst met producten die uit de schappen moeten. Mayonaise, wafels, tiramisú, bouillon, taarten, koekjes; de greep is willekeurig. Zelfs honden- en kattenvoer is verdacht. Een nog veel uitgebreidere lijst is in aantocht: er zouden zo'n vijftienhonderd levensmiddelen zijn waarin kip en eieren zijn verwerkt.

Maar daar gaat het al niet meer alleen om. Spoedberaad van het kabinet, waarvoor premier Dehaene 's morgens voortijdig de regeringstop in Keulen heeft verlaten, zou vrijdagavond kunnen uitmonden in de opdracht ook al het varkens- en rundvlees uit de winkels te verwijderen. De Europese Unie heeft er op aan gedrongen.

Zelfs de melk is er dan al verdacht uit gaan zien. De Europese Commissie deelt 's middags mee dat zuivelproducten met een oorsprong in rundveehouderijen waar besmet voer is gegeten, beter uit de handel kunnen worden genomen.

De woordvoerder moet ook bekennen dat het niet zo eenvoudig zal zijn een dergelijke route te ontrafelen.

'We vermoeden dat veel in de regio rond de boerderijen zal zijn gebleven. Maar dat weten we natuurlijk niet zeker.'

In de GB in Oudergem staan vrijdag de rekken nog vol potten mayo en een medewerkster stapelt karbonades in de koelvakken. De klantendienst meldt dat de saus mag. 'Het verbod geldt alleen voor de ambachtelijke mayonaise.' En het varkensvlees? 'Tja, wij worden ook nog in het ongewisse gelaten.' Er is in elk geval nog geen fax met een verbod binnengelopen.

Hoewel op de beurs van Brussel de noteringen van Delhaize, Colruyt en GIB daalden, lijken de supermarktketens zich nog niet zo veel zorgen te maken. 'Eten moet men toch', verklaart een woordvoerder van Delhaize. 'Men eet wat anders.' Bij de GB in Oudergem staat vrijdag zowaar een rij. Voor de visafdeling.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden