Zelfs het woord 'bedonderd' sprak de burgervader vriendelijk uit

Als burgemeester van Eindhoven maakte Rein Welschen van zijn stad de 'slimste regio ter wereld'. Naast kundig bestuurder was hij bovenal een aimabel mens.

PETER DE GRAAF

'Ik voel me echt bedonderd', zei PvdA-burgemeester Rein Welschen van Eindhoven een dag nadat hij zijn voortijdig vertrek had aangekondigd. Dat was in november 2002, en Welschen was boos dat minister Remkes van Binnenlandse Zaken een streep had gehaald door de gemeentelijke herindeling in Zuidoost-Brabant. Zo boos dat hij zijn termijn tot augustus 2004 niet wilde afmaken, maar aankondigde dat hij al in september 2003 zou opstappen. Uit protest. Hij was de Haagse 'toverbalpolitiek' zat: eerst herindeling, daarna stadsprovincie, toen weer herindeling en uiteindelijk toch geen herindeling.

Maar zelfs als Welschen boos was, bleef hij vriendelijk. Hij streed voor zijn zaak, maar dan netjes en beleefd. Zelfs het woord 'bedonderd' sprak hij vriendelijk uit tijdens het interview met de Volkskrant. Welschen was niet de man om keihard met de vuist op tafel te slaan en zijn woede uit te schreeuwen. Hij legde meestal rustig en uitvoerig uit waarom hij het ergens niet mee eens was.

Want de deze week overleden oud-burgemeester van Eindhoven (1992-2003) was niet alleen een kundig bestuurder, maar bovenal een aimabel man. 'Een groot mensen-mens', zo omschrijft gemeenteraadslid Albertien Schoots hem. 'Een mooi mens is overleden', twitterde wethouder Staf Depla. Hij wordt door veel Eindhovenaren omschreven als 'een echte burgervader die midden tussen de mensen stond'.

Zijn dood was al lange tijd aangekondigd - acht jaar geleden werd een hersentumor bij hem ontdekt. Elke dag dat hij leefde, was 'cadeautijd', zei Welschen in 2006. Toch kwam zijn overlijden nog als een grote schok in Eindhoven. 'Het verdriet was voelbaar in de raadzaal', vertelde gemeenteraadslid Karin Wagt over de bekendmaking van zijn overlijden door burgemeester Rob van Gijzel dinsdagavond.

Welschen trad aan toen Eindhoven in een diepe economische crisis belandde. DAF Trucks ging failliet en Philips ontsloeg duizenden werknemers. Welschen beklom 'haast letterlijk de barricaden', aldus burgemeester Van Gijzel, om financiële steun in Den Haag en Brussel te verkrijgen voor economisch herstel. Hij smeedde de basis voor dat typisch Eindhovense samenwerkingsverband tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen, waardoor de vijfde stad van Nederland er economisch weer bovenop kwam en zelfs werd uitgeroepen tot 'slimste regio ter wereld'. Van Gijzel: 'Welschen stond aan de wieg van Brainport.'

Hij maakte ook tegenslagen mee. De Hercules-ramp in 1996 beschouwde hij als een dieptepunt in zijn carrière. Bij de vliegtuigramp kwamen 34 mensen om het leven. Voor en na het neerstorten van het vrachtvliegtuig, met een fanfarekorps van het leger aan boord, ging van alles mis op het vliegveld van Eindhoven. Welschen trok zich dat zeer aan, en overwoog zelfs af te treden.

In 2003 kwam het Anne Frankplantsoen volop in de schijnwerpers te staan, nadat een PSV-directeur was opgepakt wegens seks met minderjarige jongens. De verdachte bleek hiv-besmet te zijn. Welschen besloot die besmetting, in overleg met het Openbaar Ministerie, bekend te maken 'uit zorg voor de volksgezondheid'. Hij wilde andere prostitués waarschuwen dat ze mogelijk ook besmet konden zijn door de PSV-directeur en riep hen op zich te melden. Advocaat Geert-Jan Knoops kritiseerde die actie en zei dat de oproep vooral bedoeld was om meer bewijsmateriaal tegen zijn cliënt te verzamelen.

Burgemeester Van Gijzel sprak maandagmiddag nog met zijn voorganger. Zelfs toen ging het nog over de laatste actuele zaken. 'Dat was typisch Rein. Hij hield het altijd bij', aldus Van Gijzel. 'Een groot, krachtig en inspirerend bestuurder is ons ontvallen.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden