Zelfs het best beveiligde ziekenhuis in Syrië is niet meer veilig

Het best beveiligde ziekenhuis in Syrië, gelegen in een grot in de centraal gelegen provincie Hama, is zondag verwoest door drie luchtaanvallen. Er zijn geen doden gevallen. Het ziekenhuis is tijdelijk gesloten.

Irene de Zwaan

De operatiekamers van de Grot, zoals het ziekenhuis wordt genoemd, liggen 17 meter onder de grond. Toch wisten de bommen dwars door het gesteente heen te boren. Op foto- en videomateriaal is te zien dat de grond ligt bezaaid met grote brokken puin. In de muren zitten scheuren.

Volgens Said Abdallah, de directeur van het ziekenhuis, is het gebouw waarschijnlijk geraakt door zogenoemde 'bunker busters', bommen die sinds het mislukte staakt-het-vuren in toenemende mate worden ingezet door de Russische luchtmacht.

Bunker busters kunnen, anders dan de bekende vatenbommen, schuilkelders volledig vernietigen. 'Het ziekenhuis was goed beschermd in de grot. Na eerdere aanvallen bleef het onbeschadigd', aldus Abdallah. 'Dit bombardement heeft ervoor gezorgd dat de spoedeisende-hulpafdeling volledig is verwoest. Ook in de rest van het ziekenhuis is grote schade aangericht.'

De eerste twee aanvallen vonden plaats rond 3 uur 's middags, de derde in de avond. 'Het is een geluk dat niemand is omgekomen', zegt Saleen Bachara, een Syrische dokter uit Aleppo die sinds drie jaar in Nederland woont.

Bachara is werkzaam voor de UOSSM, de hulporganisatie die het ziekenhuis financieel ondersteunt. 'Er zijn wel wat gewonden gevallen, al is niet bekend hoeveel. Via donaties die we binnenkrijgen, proberen we het ziekenhuis zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen. Het personeel en de medische apparatuur zijn voorlopig uit het ziekenhuis geëvacueerd.'

De ingang van het ziekenhuis. Beeld UOSSM
De ingang van het ziekenhuis.Beeld UOSSM

'Mijn baby'

De Grot is de belangrijkste kliniek op het platteland van Hama. Er worden gemiddeld 150 operaties per maand uitgevoerd en 40 à 50 patiënten per maand worden behandeld op de intensive care. 'Ik wil dat zo snel mogelijk onderzoek wordt gedaan naar de laatste aanvallen', zegt Bachara. 'Diegenen die verantwoordelijk zijn moeten aansprakelijk worden gesteld.'

Volgens cijfers van de UOSSM zijn sinds het begin van de burgeroorlog in maart 2011 zeker 800 medische hulpverleners om het leven gekomen. In april werd Hasan al-Araj, de enige cardioloog in de provincie Hama, gedood nadat zijn auto werd getroffen door een raket. De arts was werkzaam in de Grot en het ziekenhuis staat sinds zijn dood ook wel bekend als het al-Araj-ziekenhuis.

In december vorig jaar sprak al-Araj in Genève nog zijn enthousiasme uit over de Grot. 'Ik ben heel blij dat ik in dit ziekenhuis kan gaan werken. Het is mijn baby. Ik heb er dertien maanden aan gewerkt om dit mogelijk te maken.'

De aanval op de Grot komt een dag nadat het M10-ziekenhuis in Aleppo voor de derde keer is geraakt door vatenbommen. M10 was het grootste ziekenhuis in het rebellengebied van de stad, maar is sinds de laatste aanval buiten gebruik. Ook drie andere ziekenhuizen in de stad zijn vorige week getroffen door de bombardementen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er in Oost-Aleppo nog maar zes ziekenhuizen operationeel. Er werken 35 artsen op een bevolking van zo'n 250 duizend mensen. Hulporganisaties vrezen voor een uitbraak van epidemieën nu het waternetwerk al meer dan een week platligt. Inwoners graven kuilen in de grond om aan water te komen.

Het ziekenhuis voor de luchtaanvallen van zondag. Beeld UOSSM
Het ziekenhuis voor de luchtaanvallen van zondag.Beeld UOSSM
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden