Zelfs Fawaz is mild voor camera's Al Jazeera

Nu Fitna online is, reisde de belangrijkste Arabischtalige nieuwszender, Al Jazeera, af naar Den Haag.

Van onze verslaggeefsters Janny Groen en Annieke Kranenberg

Rond het middaguur zit het bestuur van de El Mouhsinin moskee in Den Haag klaar met thee en koekjes voor de verslaggever van Al Jazeera. De journalist van de belangrijkste Arabischtalige nieuwszender komt vrijdagmiddag langs om vragen te stellen over Fitna, de film van Geert Wilders. De Marokkaans-Nederlandse bestuursleden reageren nuchter op het aangekondigde bezoek, maar realiseren zich hoe hun bijdrage medebepalend kan zijn voor het imago van Nederland in de Arabische wereld.

Dagelijks kijken miljoenen moslims – van Algerije tot Saoedi-Arabië – naar de satellietzender. Maar ook duizenden moslims in Nederland verkiezen het nieuws van Al Jazeera boven dat van Nederlandse omroepen. Wanneer die zender enkel boze Nederlandse moslims zou tonen die protesteren tegen Wilders en afgeven op de Nederlandse maatschappij, kan dat de onrust over Fitna aanwakkeren.

Daarom is bestuurslid Mohamed el Hadioui er content mee dat de journalist de El Mouhsinin moskee heeft uitgekozen. ‘Wij zijn van de gematigde islam, wij roepen op tot kalmte.’ Een representatief geluid voor het merendeel van de islamitische gemeenschap, dat voor en na het uitkomen van de film actief stelling neemt tegen Wilders, maar ook tegen jihadisten die terroristische aanslagen plegen.

Dat constateert eveneens Labib Fahmi, verslaggever van Al Jazeera, die het prima vindt dat de Volkskrant over zijn schouder meekijkt, maar zelf niet geïnterviewd wil worden. Hij is immers een neutrale verslaggever, geen commentator of deskundige. In een reportage zet hij vrijdagavond onder andere de standpunten van Wilders tegenover die van minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken die hij los van elkaar heeft geïnterviewd. Maar eerst doet hij om 13.30 uur live verslag over de reacties op de film. Via democratische of juridische weg is het niet gelukt de ‘haatzaaier’ aan te pakken. Maar de regering noch het merendeel van de bevolking schaart zich achter de PVV-leider. En moslims roepen op tot kalmte. Bovendien, zegt Fahmi, probeert iedereen het tolerante imago van Nederland te beschermen.

Zelfs sjeich Jneid Fawaz, de salafistische imam van de Haagse As Soennah-moskee, doet geen afbreuk aan dat beeld. Kort voor de moord op Theo van Gogh vervloekte hij de cineast en Ayaan Hirsi Ali in zijn vrijdagpreek. In opzwepende taal vroeg hij Allah hen te straffen met vreselijke ziekten waardoor zij afschuwelijk zouden lijden. Tegenwoordig is de toon van Fawaz – die nauwlettend door de inlichtingendiensten in de gaten wordt gehouden – milder.

Zo ook voor Al Jazeera. In het Marokkaanse koffiehuis Farah Riginssi, dicht bij de El Mouhsinin moskee, wordt het volume opgevoerd als Fawaz om 14.20 uur live op de breedbeeld-tv verschijnt. Op straat in de regen roept hij de moslims op vooral rustig te blijven. Wilders, zegt hij, heeft de strijd verloren. De PVV-leider staat volgens de imam alleen. Als er toch op hem wordt gereageerd, zal hij alsnog kunnen scoren. Daarom moet zijn film worden genegeerd.

In het rokerige koffiehuis, waar bepaald niet Fawaz’ achterban zit, wordt instemmend geknikt. Zo heeft hun imam, Ahmed el Baghdadi van de El Mouhsinin moskee, kort daarvoor ook gepreekt. Alleen iets minder ‘populistisch’, zegt een moskeebezoeker. El Baghdadi, die ’s avonds wordt geïnterviewd door Al Jazeera, benadrukt dat jonge moslims hun toekomst in Nederland hebben liggen.

Hoewel Jordaanse media en organisaties hebben aangekondigd de ‘extremistische en zionistische’ Wilders voor de rechter te dagen en Nederlandse goederen te willen boycotten, lijkt het optreden van Nederlandse moslims ook voorzichtig zijn vruchten af te werpen. Op verschillende Arabische webforums wordt de vreedzame opstelling van Nederlandse moslims geprezen. Opgeroepen wordt Wilders niet in de kaart te spelen. ‘Dit is het werk van de puberale rechtse politiek, hij provoceert moslims en wil graag dat ze daden plegen tegen de Nederlandse of Europese mensen’, waarschuwt een forumdeelnemer op www.elaph.cpm.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden