Zelfs Duitsland raakt obligaties niet meer kwijt

Zelfs Duitsland is volgens beursanalisten niet immuun voor de Europese schuldencrisis. Een poging van de grootste economie uit de eurozone om voor zes miljard euro aan obligaties te verkopen, is woensdag mislukt.

AMSTERDAM/BRUSSEL - De Duitsers probeerden voor zes miljard euro aan tienjarig schuldpapier te veilen tegen een historisch lage rente van 1,98 procent. De obligatiemarkt honoreerde dit blijk van Duits zelfvertrouwen niet. 40 procent van het schuldpapier bleef onverkocht waardoor Berlijn slechts een kleine vier miljard euro ophaalde.


In België drijft de politieke impasse de obligatierente steeds verder op. Nu de kabinetsformatie opnieuw is vastgelopen, vrezen de kapitaalmarkten dat de Belgische staatsschuld voorlopig niet wordt aangepakt. De Belgische rente lag woensdagmiddag op 5,5 procent.


Griekenland zal volgende maand waarschijnlijk opnieuw 8 miljard euro uit het Europees noodfonds ontvangen. De kans daarop groeit. Na weken van weigering heeft oppositieleider Antonis Samaras schriftelijk zijn steun betuigd aan de door Europa opgelegde bezuinigingen. Deze verklaring op papier was een harde eis van de hele eurozone.


Het voorstel dat de Europese Commissie eurolanden strakker aan de leiband gaat leggen naarmate hun overheidsfinanciën verder ontsporen, kon gisteren rekenen op instemming van het kabinet-Rutte. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, is de euro zonder deze begrotingsdiscipline gedoemd te verdwijnen.


Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken wil tijdens de onderhandelingen met de andere eurolanden, de Brusselse controle over nationale begrotingen nog verder uitbreiden. Ook zou een land dat de euro in gevaar brengt, uit de eurozone gezet moeten worden, vindt Knapen.


In het commissievoorstel krijgt een land dat in financiële problemen zit of dreigt te komen, de opdracht van Brussel om zijn beleid aan te passen. Met periodieke rapportages en EU-inspecties controleert de commissie of het land zijn beloften nakomt. Gebeurt dat niet dan volgen boetes. Ook kan het land worden gedwongen een lening aan te vragen bij het Europese noodfonds. In dat geval staat het nadien onder curatele van de commissie.


Nederland heeft afgelopen maanden hard gelobbyd voor een strenge aanpak van eurozondaars. Minder enthousiast is het kabinet over het idee van de commissie om de nationale staatsschulden geheel of gedeeltelijk te dekken met Europees uitgegeven obligaties. Volgens Barroso maakt dit een eind aan de paniek bij investeerders die sommige lidstaten (Italië, Spanje) opzadelen met onbetaalbaar hoge rentes om nieuw kapitaal aan te trekken.


Minister Jan Kees de Jager van Financiën vreest dat euro-obligaties de crisis alleen maar verergeren, omdat de hoge rente juist dwingt orde op zaken te stellen. Pas als de strikte afspraken over begrotingsdiscipline een feit zijn, is De Jager bereid de Europeanisering van de staatsschulden te onderzoeken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden