Zelfs de originele sloten

175 acteurs, 6.300 figuranten en 30 miljoen euro; de film die regisseur Uli Edel maakte over een gewelddadige periode uit de Duitse geschiedenis, werd in Duitsland de duurste en grootst opgezette ooit. En het is eraan af te zien. Tweeënhalf uur lang ben je ademloos getuige van de opkomst, bloeiperiode, onderlinge kinnesinne en ondergang van de Baader Meinhof-groep die met haar geweld de Duitse jaren zeventig dieprood kleurde. Als je tenminste gevoelig bent voor de intentie van de makers: een dramaturgie die identificatie met de personages bewust verhindert in dienst van een zo getrouw mogelijke reconstructie. Niet alleen van de gebeurtenissen, maar ook bijvoorbeeld van het uiterlijk van de terroristen. Zelfs de originele sloten van de Stammheim-gevangenis, die allang niet meer in gebruik zijn, werden opgescharreld en verwerkt in de studiokopie van het cellencomplex.

Bart Koetsenruijter

Der Baader Meinhof Komplex (Uli Edel, 2008).


ARD, , 22.15 uur.


Millennium: Mannen die vrouwen haten

(Niels Arden Oplev, 2009) Van Stig Larssons succesvolle misdaadtrilogie werden drie films gemaakt. Canvas zendt die drie films als een serie van zes afleveringen uit. Vanavond deel 1. Zal lastig worden de razend spannende film halfweg te moeten onderbreken. Maar het is lang genoeg om verslaafd te zijn aan de avonturen van journalist Mikael en hacker Lisbeth, die een wel heel smerig zaakje op de korrel hebben.


Canvas, 21.15 uur.


Still Life

(Jia Zhangke) Jia Zhangke, wel de chroniqueur van hedendaags China genoemd, toog aanvankelijk naar het megalomane bouwwerk de Drieklovendam om er een documentaire te maken over zijn vriend, de schilder Liu Xiaodong, die metersgrote doeken maakte van de arbeiders en de mensen die hun huizen moeten verlaten. Het drama dat hij aantrof resulteerde erin dat hij ook nog een speelfilm maakte, die in 2006 in Venetië een Gouden Leeuw won. Mensen en beelden uit de documentaire, komen ook in de film voor - omdat de sloop zo razendsnel ging.


Nederland 2, 00.10 uur.


CINEMA.NL/TV


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden