Zelfs de minister van Defensie vaart mee met de Canal Parade

VAN ONZE VERSLAGGEVER JAN HOEDEMAN

DEN HAAG - 'De Nederlandse politiek is internationaal al jaren koploper als het gaat om de acceptatie van homorechten,' zegt Irene Hemelaar, directeur van ProGay, de organisator van de feestelijke Canal Parade. Dat wordt morgen weer zeer zichtbaar als een bonte stoet van vaartuigen door de Amsterdamse grachten vaart. Tien van de tachtig boten zijn gelieerd aan politiek of overheid.

De politieke kolonisering van de Canal Parade is al jaren bon ton. Maar de kleine revolutie is toch op de 'defensieboot' van de Stichting Homoseksualtieit en Krijgsmacht. Voor het eerst vaart daar een minister van Defensie mee, Jeanine Hennis.

Vier jaar geleden verbood minister Van Middelkoop nog het dragen van het uniform aan boord, omdat het strijdig was met de militaire waardigheid. Nu staat Hennis trots aan het roer, terwijl ze vorig jaar nog moest uitleggen dat haar partij onder druk van mini-gedoogpartner SGP tegen de afschaffing van de weigerambtenaar stemde.

Regeringspartijen VVD en PvdA varen mee, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben een eigen boot. De SP schittert door afwezigheid op de grachten. 'Maar we zijn wel bij allerlei andere activiteiten van de Gay Pride', zegt SP-woordvoerder Peter Kwint.

De 'kabinetsboot' is al jaren van het ministerie van Onderwijs. PvdA-bewindsman Ronald Plasterk was de eerste minister aan boord, nu is minister Jet Bussemaker kapitein.

Het thema van de kabinetsboot is 'homo zijn is een recht, ongeacht je roots'. Bussemaker heeft voorvechters van homorechten uit de Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse gemeenschappen uitgenodigd.

De grootste regeringspartij VVD heeft een lange traditie met de liberale boot. 'Er is gekeken welke bewindslieden het goed zouden doen op de boot, maar die konden geen van allen wegens vakantie,' zegt Tjakko van Dijk (organisator VVD-boot en beleidsmedewerker Kamerfractie). Aan boord bij de VVD zijn wel oud-minister Ed Nijpels, oud-wethouder Frits Huffnagel, Kamerleden Mark Verheijen, Mark Harbers en Tamara Venrooy en zangeres Willeke Alberti. Ook varen politici uit Georgië en Macedonië mee, 'om hen te laten zien hoe het ook kan', zegt Van Dijk.

De positie van de Russische homo-activisten is het thema van de PvdA-boot, waarop minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de grote naam is. Ook Milieu-staatssecretaris Wilma Mansveld en vier Kamerleden varen mee.

De Nederlandse homo-activist die vorige week in Rusland werd opgepakt, zit op de GroenLinksboot: het Groningse raadslid Kris van der Veen. Wie wil weten hoe de ministers en Kamerleden de klimatologische dresscode van de GGD opvolgen - 'licht en ademend'- zal morgen zelf poolshoogte moeten nemen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden