Zelfs de mens wordt een communicatiemachine
'Ik ben Elektra. Ik ben 3,5 meter lang en ik weeg 70 kilo. Mijn spieren zijn hydraulisch, mijn bloed is water, mijn aderen zijn van plastic en mijn hart is een chip....
Aan het woord is Elektra, een meisjesrobot met bovenmenselijke proporties. Ze verwelkomt de bezoekers van You, Me, Electricity, de nieuwe expositie in wetenschapsmuseum Nemo die in het teken staat van communicatie door middel van technologie.
Negenhonderd jaar voor Christus vond de Griekse schaapsherder Magnus een magnetische steen. Daarmee begint het verhaal van de expositie. Magnetisme gekoppeld aan elektriciteit maakte het in de 19de eeuw voor het eerst mogelijk dat mensen over grote afstand snel met elkaar konden communiceren. Wat begon met telegrafie en telefonie leidde uiteindelijk tot e-mail, voicemail, sms en weblogs.
Vrijwel elke plek ter wereld is aangesloten op een wereldwijd netwerk van kabels, satellieten en antennes. Onze communicatiestromen zijn zo intensief geworden dat informatie-overload continu op de loer ligt. Maar hoe werkt communicatie? De expositie laat het zien aan de hand van diverse voorbeelden.
De bezoeker mag daarbij veel zelf experimenteren. Aan de hand van proefopstellingen wordt uitgelegd hoe een lichtgevoelige cel als basis dient voor communicatie via beelden, een radiosignaal draadloos door de ruimte gaat en beeld wordt omgezet in binaire codes. In vitrines staan tastbare voorbeelden van de technologische ontwikkelingen: laptops en mobiele telefoons uit de jaren tachtig, toen mobiel bereikbaar zijn nog betekende dat je tas kilo's zwaarder was.
Op de achtergrond draait een film over twee geliefden die, van elkaar gescheiden door ruimte en tijd, steeds modernere manieren ontdekken om met elkaar te communiceren.
Van postduif en flessenpost tot de mens als communicatiemachine, meisjesrobot Elektra vraagt zich af wat de toekomst zal brengen. Mensen die communicatietechnologie in hun lichaam meedragen? Een telefoon in je oor, een camera in je oog en een downloadbaar geheugen? Als je ziet hoe sommige mensen nu al met hun mobiele telefoon zijn vergroeid, is dat niet eens zo'n gekke gedachte.