Zelfs de hulphelikopters kunnen niets doen

In de lift van zijn hotel klaagt een Duitse wintersporter over de afgesloten wegen. Hij had vorig weekeinde al uit Ischgl willen vertrekken, maar kan niet weg....

Van onze verslaggever

Michiel Kruijt

ISCHGL

Een paar uur later toont de natuur met bruut geweld zijn ongelijk aan. In Galtür, dat op nog geen tien kilometer afstand ligt van Ischgl, komt iets na vieren 's middags een lawine naar beneden. Tientallen personen worden onder de sneeuw bedolven.

Op nog geen twintig minuten vliegen staan zes legerhelikopters klaar voor hulpverlening. Maar de piloten kunnen tot hun grote spijt niet opstijgen van het plein van de Pontlatzkazerne in Landeck. Door de hevige sneeuwval is het zicht te slecht geworden.

Omdat de dichtgesneeuwde dalen dinsdag nog niet tot noodgebied waren uitgeroepen, mag het leger ook geen toeristen ophalen. De militairen beperken zich tot noodhulp en het bevoorraden van de dorpen. 'Wij vliegen naar waar de burgerlijke autoriteiten ons willen hebben', zegt majoor T. Schönherr.

Bij gebrek aan alternatief beleven de particuliere helikoptermaatschappijen gouden tijden. Vanaf een parkeerterrein iets buiten Landeck vliegen Heli Air en Wucher Helicopter dinsdag met hun kleine kisten naar Ischgl en Galtür. In een paar dagen tijd hebben ze de prijs meer dan verdubbeld. Een enkeltje deed gisteren zo'n vierhonderd gulden.

Razendsnel worden de passagiers uitgeladen, wordt de helikopter bijgetankt en de enkeling aan boord genomen die zich wil laten insneeuwen. Dan gaat het op geringe hoogte - de bewolking hangt laag - langs het dal naar Ischgl.

Beneden is geen auto te zien, alleen wandelaars. Even verderop wordt een legerhelikopter, de rotorbladen draaien nog, uitgeladen. Dan, in de buurt van het dorp Kappl, is opeens te zien wat voor een ravage een lawine kan aanrichten. Over een lengte van enkele honderden meters is de sneeuw omgewoeld. Her en der liggen afgebroken boomstammen. Maandag kwam het hier naar beneden, gelukkig werd het dorp niet geraakt.

In de buurt van Ischgl zijn ook lawines geweest, zegt W. Frisch van de plaatselijke Tourismusverband, maar ze waren tot nog toe niet gevaarlijk. Hij noemt het uitzonderlijk dat de weg al zes dagen dicht is. 'Het kwam wel eens voor dat ie een dag was gesloten, maar dat was dan ook het maximale'. Volgens hem heeft het dorp genoeg levensmiddelen om het nog een tijdje uit te houden.

Een blik op de schappen in de plaatselijke SPAR-supermarkt leert dat dat waar is. Alleen tissues, wc-papier, spaghetti, kranten en bier zijn uitverkocht, zegt bedrijfsleidster M. Riha. 'Lebenswichtige artikelen zijn geen probleem. De situatie is buitengewoon, maar niet catastrofaal', zo vat zij het samen.

Wintersporten hoeft van M. van der Zwalm voorlopig even niet meer. Ze staat met twee huilende kinderen in een open garagebox te wachten op de volgende sneeuwstorm, het teken dat de helikopter weer is geland. Al twee dagen probeert ze met haar gezin door de lucht weg te komen, maar vele andere ingesneeuwde toeristen willen dat ook. 'Ik voel me net een asielzoeker', zegt ze.

Haar man R. Smolders probeert vergeefs de jongste stil te krijgen. Gisteren zouden ze al zijn vertrokken, ware het niet dat de taxi hen op een verkeerde plek had afgezet. Vandaag wachten ze al uren in de kou. Tegen drieën pas wordt hun geduld beloond.

Aan de andere kant van de witte dorpsvlakte staat een groep vakantievierders te wachten op de machines van de concurrerende helikoptermaatschappij. Zes dagen al is de weg afgesloten. En verandering zal daar niet snel in komen.

De Lawinenkommission kan geen inspecties uitvoeren , omdat de bergtoppen in wolken zijn gehuld. De autoriteiten nemen geen enkel risico. De weg door het Paznaundal blijft gesperrt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden