Zelfs concerten populaire popgroep Egan worden met geweld verstoord Basken zijn 'mafia-gedrag' ETA beu

De gitarist heeft niet de gewenste politieke ideeën. Dus worden de concerten van zijn populaire popgroep verstoord en de podia bekogeld met stenen en flessen....

CEES ZOON

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

Democratie à la ETA. Het is een van de laatste voorbeelden van hoe groeperingen rond de terroristische organisatie geweld aanwenden tegen iedereen die van de rechte ETA-lijn afwijkt. De bommen en aanslagen zijn niet langer alleen gericht tegen vertegenwoordigers van de Spaanse staat, maar houden steeds meer huis in de eigen Baskische samenleving. Iedere Bask die de neiging tot een eigen mening vertoont, loopt het risico slachtoffer te worden van met name bendes gemaskerde jongeren.

'Puur fascisme', reageerde de voorzitter van Eusko Alkartasuna (EA), namens welke partij de gitarist in de gemeenteraad zat. Het gewelddadige optreden van de jongeren uit de kring rond ETA vertoont in de ogen van de voorzitter een 'schandalige gelijkenis met de acties van de Hitlerjugend'. De Baskische president José Antonio Ardanza sprak van 'zuivere mafia': 'Helaas zijn we al enige tijd gewend aan het mafiose gedrag van ETA-sympathisanten.'

De 24-jarige gitarist Xanet Arocena was een van de vier raadsleden van zijn partij in Oiartzun, een stadje niet ver van San Sebastián waar Herri Batasuna, de legale politieke tak van de ETA, de absolute meerderheid heeft.

In de stad wordt een nieuw politiebureau gebouwd voor de Ertzaintza, de eigen Baskische politie. Herri Batasuna is tegen de bouw en Arocena, hoewel van een andere partij, werd dringend verzocht ook tegen te zijn. Toen hij zich niet in die zin wilde uitspreken, begonnen de stoottroepen van de ETA zijn concerten te bestoken.

Arocena maakt deel uit van Egan, een van de meest gewilde muziekformaties in Baskenland. Een groep bovendien die door de Baskische nationalisten als bijzonder politiek correct wordt beschouwd. Altijd op de bres voor de Baskische taal, de enige taal die de groep wenst te hanteren. Geen muziekgroep is zo populair op de feesten en in de discotheken van de regio.

De afgelopen dagen zijn de concerten echter een voor een geëindigd in vechtpartijen. Groepjes jongeren begonnen telkens Arocena uit te schelden en bekogelden de bandleden vervolgens met stenen en flessen. Tijdens de Semana Grande, het grote feest van San Sebastián, maakten zij zich meester van de microfoon. 'Of je zegt dat je tegen het politiebureau bent of je speelt niet', was de duidelijke mededeling. In de daarop volgende veldslag moesten de muzikanten het podium ontvluchten.

Arocena vreesde dat het geweld de groep ernstige schade zou berokkenen in de periode dat zij de meeste contracten heeft, en besloot af te treden als raadslid. Hij bezette de zetel pas vijf maanden, als opvolger van een collega die eveneens voor de ETA-terreur was bezweken. José María Mitxelena hield het voor gezien toen hij op een dag een dode kat aan de deur van zijn huis vond hangen: een van de mafia geleend teken, waarmee de ETA aankondigt dat iemand voor zijn leven moet vrezen.

Mitxelena was maandenlang getreiterd en bedreigd. De muren van zijn huis werden volgekalkt met bedreigende leuzen en een golf van anonieme telefoontjes kondigde sancties aan als hij niet tegen de bouw van het politiebureau zou stemmen. Elke morgen als hij de deur uitging, controleerde Mitxelena uitgebreid of er geen bom onder zijn auto lag.

Enkele dagen geleden vernielden gemaskerde jongeren met molotov-cocktails de auto van een parlementslid in Pamplona. Het was al de derde auto die zij op deze manier kwijtraakte. En natuurlijk brandden op verschillende plaatsen in Baskenland de afgelopen dagen bankfilialen uit nadat zij getroffen waren door molotov-cocktails.

Het geweld en dreigen met geweld treft alle sectoren van de Baskische maatschappij. Gisteren besloot de organisatie van een Spaans kampioenschap roeien de wedstrijd in het Baskische Ondárroa, gepland voor komende zondag, te annuleren.

De officiële reden was dat de organisatie niet voldoende mensen kon vinden voor het afbakenen van de banen. De ware reden was de aankondiging van Herri Batasuna dat de wedstrijd een doelwit van acties zou zijn omdat 'het ontoelaatbaar is een Spaans kampioenschap in Baskenland te houden'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden