Zelfs chic Capitol Hill ontkomt niet aan negatieve gevolgen vastgoedcrisis

Crisis breidt zich uit naar welvarende buurten...

Bloomberg

Washington Het ziet ernaar uit dat zelfs de baas van de Amerikaanse centrale bank de effecten van de kredietcrisis niet buiten de deur kan houden. Ben Bernanke kocht zijn huis in Washington in mei 2004 voor 839 duizend dollar. De prijs van zijn vier kamers op 800 vierkante meter piekte een paar jaar later op een geschatte 1,1 miljoen dollar. Volgens plaatselijke vastgoedcijfers zal het huis vandaag de dag echter niet meer opbrengen dan de aankoopprijs.

Zo lijkt de vastgoedcrisis, die begon bij de ongelukkigen der aarde die de rente op hun hypotheken niet meer konden betalen, zich uit te breiden naar welvarender buurten. Tot aan het prestigieuze Capitol Hill in de Amerikaanse hoofdstad aan toe.

De huizen van Bernanke en zijn buren zijn nog altijd vier keer zo veel waard als het gemiddelde huis in de regio District of Columbia. Toch is ook op vastgoedhotspot Capitol Hill een einde gekomen aan de gestage klim van de huizenprijzen.

De gemiddelde prijs van een huis in de VS zakte tussen juni en december 2006 tien procent, van 189 duizend naar 171 duizend dollar. Ook in de tweede helft van 2007 zakten de prijzen in.

‘We hebben veel minder kopers dan vorig jaar’, zegt Don Denton, vicevoorzitter van makelaardij Coldwell Banker op Capitol Hill. ‘De prijzen zijn tot stilstand gekomen, we hebben misschien 5 procent verloren. Maar dat is niet slecht aangezien we de afgelopen tien jaar enorm zijn binnengelopen.’

Hoe gezond het vastgoed in het buurtje van Bernanke is, zal blijken naarmate de normale piek van het verkoopseizoen, volgende maand, dichterbij komt. Aan het begin van het jaar stonden er op Capitol Hill negentig woningen te koop, 50 procent meer dan aan het begin van 2007, volgens cijfers van Coldwell Banker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden