Zelfs Bush' huisgeleerde twijfelt

Waardenvrije wetenschap is waardeloze wetenschap, moet de Amerikaanse president George Bush gedacht hebben, toen hij vorige maand twee wetenschappelijk adviseurs aan de kant zette....

Verkeerd advies, vond Bush. Dus de verkeerde adviseurs. De twee werden vervangen door twee conservatieven en een vrome christen.

Het was niet het eerste geval van politiek gekleurd wetenschapsbeleid, vond de Amerikaanse Union of Concerned Scientists (UCS). Want die club van onderzoekers had toevallig net die week daarvoor een brief naar het Witte Huis gestuurd, om zijn bezorgdheid te uiten, ondertekend door zestig gerenommeerde onderzoekers, onder wie enkele Nobelprijswinnaars.

In een bijbehorend rapport concludeerde de UCS dat 'er een patroon is van het bagatelliseren en manipuleren van wetenschappelijk onderzoek door hoge medewerkers van de regering-Bush'.

Dat Bush geen wetenschapper is, was al langer bekend. En dat hij niet altijd even goed met de feiten uit de voeten kan, blijkt wel uit de beweringen van zijn voormalige veiligheidsadviseur Clarke, die vorige week uit de doeken deed hoe Bush uit alle macht Irak wilde betrekken bij de aanslagen op de Twin Towers.

Vandaar misschien dat de pijlen van de critici zich nu richten op een man van wie wverwacht mag worden dat hij iets weet van feiten en objectiviteit: dr. John Marburger III, wetenschapsadviseur van de president. Op de nationale radio zei Harvard-psycholoog dr. Howard Gardner dat 'Marburger waarschijnlijk wetenschapper genoeg is om te beseffen dat hij een hoer is geworden'.

Marburger ziet echter geen verband tussen alle incidenten. Hij noemde de beschuldigingen een samenzweringstheorie. 'Een poging de president te ondermijnen in het verkiezingsjaar.'

Toch laat hij deze week in de New York Times weten dat hij twijfelt over een tweede termijn als adviseur, mocht Bush herkozen worden. 'Ik concentreer me op deze termijn', zegt Marburger.

In datzelfde artikel wordt overigens ook Charles Vest, de baas van het Massachusetts Institute of Technology, als Bush-criticus opgevoerd. Ook hij maakt zich zorgen over het selectieve gebruik van wetenschappelijke gegevens voor politieke doeleinden. 'Dit duurt al veel te lang.'

Prof. Ted Postol van het MIT, die in de jaren negentig onthulde dat Amerikaanse anti-raket-raketten veel minder goed werken dan de regering zegt, moet erom lachen, aan de telefoon. 'Dat juist Vest dit zegt! Wat een hypocrisie, hij heeft zelf geprobeerd mij monddood te maken, wegens mijn onderzoek.

'Inderdaad, dit duurt al veel te lang. Ook anderen, en andere presidenten, misbruiken de wetenschap voor politieke doeleinden. Het is onder Bush alleen weer wat erger geworden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden