Zelfs beleggers weten het: steenkool is uit

In de aanloop naar 'Parijs' is het klimaat hot. Zo zeggen het pensioenfonds ABP en de Duitse verzekeraar Allianz uitgerekend nu te zullen stoppen met beleggen in steenkool.

Michael Diekmann, CEO van Allianz Beeld afp
Michael Diekmann, CEO van AllianzBeeld afp

Het zijn drukke dagen voor de groene beweging. Met de klimaattop in Parijs in aantocht grepen actiegroepen en wetenschappers afgelopen dagen de kans ons nog eens stevig in te prenten dat de opwarming van de planeet Aarde snel gaat. En dat de gevolgen daarvan verstrekkend zijn.

Ook de mailbox van Groen stroomde vol, vooral met persberichten van clubs of personen die met praktische initiatieven consumenten willen bewegen hun ecologische voetafdruk te verkleinen. En van bedrijven die de gelegenheid te baat nemen zich even als groenlingen in de kijker te spelen. We zetten de opvallendste berichten op een rij.

Staalindustrie

Staalfabrieken stoten jaarlijks wereldwijd vele gigatonnen CO2 de lucht in. In Europa hebben de staalbedrijven de opdracht gekregen hun broeikasbijdrage voor 2050 met 90 procent terug te dringen. De eerste veelbelovende stap in die richting wordt nu gezet, stelt onderzoeksinstituut ECN uit Petten.

Samen met een aantal partners hebben de energieonderzoekers van ECN een technologie ontwikkeld die het mogelijk moet maken de uitstoot met 50 procent terug te dringen. Als de techniek overal zou worden toegepast, zou daarmee net zoveel uitstoot kunnen worden bespaard als alle kolencentrales wereldwijd produceren.

Het idee achter de techniek is dat de gassen die vrijkomen bij de staalproductie worden afgevangen. Een deel van het gas wordt gebruikt om een turbine aan te drijven voor elektriciteit. De CO2 wordt opgevangen in een soort klei en kan nadien bijvoorbeeld worden gebruikt om gewassen in kassen sneller te laten groeien of te verwerken tot kunstmest.

Met 13 miljoen euro aan Europese subsidie zal de techniek als eerste experimenteel worden toegepast bij een hoogoven van SSAB in het Zweedse Luleå, de grootste staalproducent van Scandinavië. De bouwplannen zijn klaar en de fundering ligt er al. In de zomer van 2017 zal het eerste 'groene staal' op de markt komen.

Kolenvrije verzekeringen

Afgelopen week droeg een meerderheid van de Tweede Kamer het kabinet op om samen met de energiesector in Nederland een plan te maken om zo snel mogelijk alle elf kolencentrales te sluiten. Eerder hadden 63 wetenschappers de politiek daartoe al opgeroepen. Ook doen steeds meer investeerders kolen in de ban. Vorige week besloot pensioenfonds APB al de beleggingsportefeuille flink op te schonen. Bedrijven met grote belangen in steenkolenmijnen worden waarschijnlijk geschrapt.

Deze week volgde het Duitse Allianz, dat met een belegd vermogen van 2 biljoen euro (2.000 miljard euro) de grootste verzekeraar ter wereld is. Allianz wil met geld van klanten niet langer de kolenindustrie financieren en gaat daarom ongeveer 4 miljard euro weghalen bij bedrijven waarvan het bedrijfsmodel afhankelijk is van steenkool. 'Als verzekeraars weten we alles van risico's en er is geen groter risico voor het klimaat dan investeren in een industrie die de planeet vernietigt.'

Allianz, dat ook in Nederland hypotheken, beleggingsfondsen en allerhande verzekeringen aanbiedt, wil het geld nu onder meer investeren in projecten voor windenergie.

Geld voor zonnepanelen gezocht

Terwijl grote geldschieters in aanloop naar de klimaattop hun groene imago oppoetsen door afstand te doen van vervuilende brandstoffen, grijpen de alternatieve energieproducenten de kans om juist geld aan te trekken. Zo ook de Noord-Hollandse tuinderij B-Four Agro die acht soorten sla en bleekselderij teelt.

Op de daken van de grote hallen waarin het bedrijf in Warmenhuizen sinds kort heel het jaar met led-energie sla teelt, wil B-Four Agro 776 zonnepanelen plaatsen. Het bedrijf hoopt de daarvoorbenodigde 258 duizend euro op te halen via crowdfunding. 'Zo kunnen huishoudens die zelf geen geschikt dak hebben toch zonnestroom opwekken en er een goed rendement op maken', schrijft B-Four.

Meedoen kan vanaf 25 euro per maand. De inleg wordt na 15 jaar terugbetaald en tot die tijd kunnen beleggers volgens de groentekwekers gemiddeld zo'n 4 procent per jaar rendement verwachten. Vrijdagmiddag was er al een bedrag van ruim 55 duizend euro binnen. Dus nog ruim 2 ton te gaan.

Een duurzaamheidszender

Of de zonnepanelen inderdaad een beetje renderen is vanaf maandag dagelijks te volgen op een nieuw on-linetelevisieplatform. Ecoland.tv grijpt de eerste dag van de klimaatconferentie in Parijs aan om 'live' te gaan.

Doel van Ecoland.tv is zoveel mogelijk 'inspirerende innovaties en alternatieven op het gebied van duurzaamheid te laten zien'. Voorlopig nog als site waarop dagelijks filmpjes worden geplaatst, maar op den duur is de bedoeling een digitale 24-uurszender te worden.

De zender - 'onder het motto all together now' - is een initiatief van onder anderen RTL 4-weerman Reinier van den Berg. MeteoGroup, het bedrijf waar Van den Berg werkt, zal het dagelijkse energieweerbericht voor zijn rekening nemen met een voorspelling van de prestaties van zonnepanelen en windturbines.

Verder zijn er steeds talkshows rondom thema's te zien en ook worden reeds bestaande items opnieuw uitgezonden. De eerste programma's zullen maandag gaan over het onderwerp 'plastic'.

Vragen over milieuvriendelijk gedrag of tips voor deze rubriek? groen@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden