Zelfs BCG haalt bij de evaluatie soms een zesje

Een gemeente als Emmen in de lappenmand? Dat is ècht iets voor Ed. van Thijn, ex-Amsterdam, ex-Binnenlandse Zaken. Het pensioenfonds ABP bij de les brengen: leuke klus voor Feijo Sickinghe, de voormalige baas van Stork....

HANS MOLEMAN

Van onze verslaggever

Hans Moleman

AMSTERDAM

Welkom bij de Boer & Croon Group. Bijna niemand kent het bedrijf, en toch is BCG dè hofleverancier van interim-managers in Nederland. De onbekendheid is geen toeval: BCG doet het werk bij voorkeur in stilte. Het is ook even zoeken naar het bescheiden kantoor in een onopvallende straat in Amsterdam-Buitenveldert. Geen spiegelfacades, geen grote naamborden.

Achter de bescheidenheid gaat een invloedrijke firma schuil. De laatste jaren is er geen grote privatisering of reorganisatie in de overheidssector geweest zonder BCG-bemoeienis. De PTT, de NS, de Rijksmunt, energiebedrijven, het gemeentelijk vervoersbedrijf van Amsterdam: BCG is of was over de vloer. Ook in het bedrijfsleven zijn de interim-managers uit Buitenveldert een vertrouwde verschijning.

'Vreemde ogen dwingen', verklaart directievoorzitter Gerard Boskma de grote vraag. Hij is niet bescheiden bij de vraag waarom BCG zo in trek is als ergens een moeilijke klus moet worden geklaard. 'We zijn duur, maar we zijn ook de beste in de branche.'

Boer & Croon begon in 1973 als klein management-adviesbureau. 'Crisisopdrachten, Jamin was onze eerste klus. We opereerden voortdurend in de ziekenboeg van de grote banken', aldus mede-oprichter Floris Croon. Inmiddels telt de firma 120 mensen, van wie zeventig het vak van interim-manager beoefenen. Er zijn negen buitenlandse filialen, door een samenwerking met het Zwitserse bureau Egon Zehnder is BCG de grootste leverancier van interim-managers in Europa geworden.

De meeste interims zijn oudere cracks uit bedrijfsleven en overheid, met een forse carrière achter de rug, financieel onafhankelijk. Ze doen alleen die klussen die ze zelf leuk vinden. De jongere garde van de groep, vogels van diverse pluimage - van Nijenrode en Delft tot andragologie en criminologie - werkt bij de adviesafdeling.

Hoe BCG zijn managers selecteert? Het geheim is een uitstekend onderhouden netwerk: 'We kregen de naam dare devils te zijn, met kop en kont erin en resultaat boeken', aldus Boskma. Dat levert veel persoonlijke relaties op. 'We moeten het hebben van vrienden en bekenden, mensen met strategisch en analytisch vermogen en sterke schouders'. Croon: 'Als je eenmaal een goede naam hebt, willen de beste mensen voor je werken, en dat levert weer goede opdrachten op'.

Een willekeurige greep uit de BCG-portefeuille van de laatste jaren: sanering uitgeverij Sijthoff, reorganisatie Ahoy, Ahrend kantoormeubelen, reorganisatie zuivelcoöperatie Noord-Nederland, ziekenhuis Leyenburg in Den Haag, nieuw beleidsplan voor Maastricht Airport, opzet Enertel (nieuw telefoonnet van NS).

Wat namen: Jaap Mortier (ex-Unilever, ex-Douwe Egberts), Rob Lenterman (ex-Nedlloyd), Max de Jong (ex-Perscombinatie, ex-NOS), Jan Verleur (ex-Elsevier), Jaap van Wezendonk (ex-Philips/Superclub), Jan Kaptein (ex-Océ). Uit de overheidsector: Marie-José Grotenhuis (ex-commissie-Tjeenk Willink, reorganisatie van de rijksdienst).

Ex-politici zijn dun gezaaid: naast de PvdA'ers Van Thijn en Staatsen behoort alleen Willemien van Montfrans, ex-CDA-burgemeester van Katwijk, tot het keurkorps. 'We hebben ook wel eens een kamerlid op sollicitatie gehad', zegt directeur Boskma zuinig. 'Dat hebben we maar niet gedaan'.

Is de modale BCG'er een beul, die meedogenloos de bijl zet in verwarde en verslapte organisaties? 'We zijn absoluut geen beulen.' Streng doch rechtvaardig, dat wel. Voor tussen de drie en zes mille per dag, nog een tikje hoger dan het gemiddelde dagloon in de interim-branche. 'We zijn duur, maar we laten de baten ook zien. We zijn betrokken. Als de klus na een half jaar of een jaar klaar is, blijft een interim-manager contact houden. Soms als commissaris of adviseur.'

En ook bij BCG gaat het wel eens mis. Boskma: 'We zijn de afgelopen drie jaar nooit breed onderuit gegaan, maar we halen in de evaluatie met de opdrachtgever ook wel eens een zesje.' Nee, geen namen. De klus bij ziektekostenverzekeraar Nuts mislukte, dat is bekend. En de Cvts, de commissie van toezicht op de sociale verzekeringen? 'We waren pas een week binnen, toen daar het rumoer uitbrak. Nu wachten we even aan de zijlijn.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden