Commentaar

'Zelfs als Wilders' naam niet wordt genoemd, hangt zijn schaduw boven bezoek Gül'

Het staatsbezoek van de Turkse president Gül herinnert ten overvloede aan de ongemakken van de gedoogconstructie, schrijft Sander van Walsum.

De Turkse president Gül arriveert maandag met zijn echtgenote Hayrunissa op Schiphol. Beeld ANP
De Turkse president Gül arriveert maandag met zijn echtgenote Hayrunissa op Schiphol.Beeld ANP

Uit het feit dat de Turkse president Abdullah Gül vandaag bij de aanvang van zijn staatsbezoek aan Nederland met alle egards zal worden ontvangen, dat hij overnacht in het Koninklijk Paleis op de Dam en dat hij zich donderdag in gezelschap van de koningin naar de Floriade zal begeven, kan worden opgemaakt dat de directe invloed van PVV-leider Geert Wilders op het buitenlands beleid van de Nederlandse regering niet groot is. Wilders had in november immers aangedrongen op annulering van het staatsbezoek omdat de aanleiding daarvan - 400 jaar Turks-Nederlandse betrekkingen - geen feest zou rechtvaardigen.

Toch hangt de schaduw van Wilders boven het staatsbezoek - zelfs als zijn naam nooit zal worden genoemd. Zijn nabijheid tot de regeringsmacht brengt dit met zich mee. Aan het feit dat Gül donderdag Wilders' thuisstad Venlo aandoet, kan al een - naar believen in te vullen - symbolische betekenis worden toegekend. Net als aan alle dingen die de komende dagen wel of juist niet zullen worden gezegd. In alles - een gebaar van de koningin of een terloopse opmerking van premier Rutte - zal een standpuntbepaling tegenover Wilders kunnen worden gelezen.

In die zin herinnert het staatsbezoek van Gül ten overvloede aan de ongemakkelijke figuur van een gedoogconstructie. Die is, hoe vaak en hoe blijmoedig Rutte ook het tegendeel beweert, in het buitenland moeilijk uit te leggen. De mogelijkheden voor openhartige gesprekken met de Turkse president over zorgwekkende ontwikkelingen in zijn land - de vervolging van journalisten, de islamisering van het onderwijs, de houding tegenover EU-lid Cyprus, de omgang met het Ottomaanse verleden - blijven bij de geforceerde pogingen het niet over Wilders te hebben wellicht onbenut. Zo zou het staatsbezoek dat Wilders niet wilde, tot een farce verworden.

Sander van Walsum is redacteur van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden