Zelfs als hij wil verliezen, is Froome de sterkste

Chris Froome is in de Tour de France in de fase aanbeland dat hij etappezeges met plezier cadeau doet aan de concurrentie. Woensdag had hij zich al neergelegd bij tijdverlies in de 32 kilometer lange tijdrit. En toch stond hij na afloop op het podium.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIJE RANDEWIJK

CHORGES - Geen risico's nemen in het veranderlijke weer en de schade beperken, was het devies bij Team Sky. Maar toen Froome doorkreeg dat Alberto Contador overal de snelste tussentijden klokte, leek het alsof de geletruidrager toch nog een keer extra aanzette. 'Ik had mezelf erop voorbereid te verliezen, daarom kon ik het eerst niet geloven toen ik zag dat ik toch had gewonnen', zei de 28-jarige Brit minzaam.

Liefst 20 seconden maakte hij, inclusief fietswissel, in de laatste 12 kilometer goed op de Spanjaard, die verrassend voor de dag kwam in de lastige tijdrit bij het Lac de Serre-Ponçon. Froome zette hem aan de finish op 9 seconden. Joaquim Rodriguez werd derde, op 10 seconden, Contadors ploegmaat Roman Kreuziger eindige als vierde op 23 seconden.

De twee renners van Saxo bank gingen in het algemeen klassement Bauke Mollema voorbij. Laurens ten Dam zakte naar de zevende plek door de sterke tijdrit van Rodriguez.

Froome had een verlies ingecalculeerd. De regen maakte de twee afdalingen verraderlijk glad. En met het oog op de komende drie Alpenetappes wilde hij ook krachten sparen. 'Etappezeges tellen niet meer in deze Tour, het gaat alleen nog maar om de gele trui. Daarom had ik nooit verwacht dat ik weer een ritzege zou boeken.'

De concurrentie mocht het als een belediging opvatten. Zelfs als hij wil verliezen, wint Froome. Contador, die lange tijd aan de winnende hand dacht te zijn, trok er in Chorges een vuil gezicht bij. Daarna erkende de Spanjaard het meesterschap van de geletruidrager. 'Oké, hij is de beste.' Om daaraan toe te voegen: 'Maar in de rit naar Alpe d'Huez ga ik het gewoon weer proberen. De doelstelling blijft onveranderd, namelijk dat ik de Tour win.'

Contador is er deze Tour als enige renner in geslaagd Froome in de koers van de wijs te brengen. De Brit was na de etappe naar Gap des duivels over de risico's die de Spanjaard had genomen in de afdaling van de Col de Manse. Contador kwam dinsdag zelf ten val en liet Froome voet aan de grond zetten.

De Brit viel later die de avond uit zijn rol van minzame geletruidrager. Almost went over your head @albertocontador. Little more care next time?, stuurde hij via Twitter als bericht naar de Spanjaard, dat de hele wereld kon meelezen.

Maar van animositeit tussen hem en Contador is geen sprake, beweerde Froome vervolgens. De steken onderwater laten echter weinig te raden over. Op de eerste rustdag had hij zijn belangrijkste rivaal al beschuldigd van dopinggebruik toen hij zei: 'Ik zie dat er renners zijn die vroeger deden wat ze deden en dat nu niet meer kunnen. Dat bewijst dat de sport geëvolueerd is.' Het liet geen twijfel dat Froome op Contador duidde. Die antwoordde desgevraagd: 'Dat moet je zelf maar uitmaken'.

Anderhalve week lang noemde hij Alejandro Valverde ook zijn belangrijkste rivaal in het algemeen klassement. Contador liet hij onvermeld. Woensdag roemde hij echter diens vechtlust. 'Je weet dat Alberto nooit opgeeft. Zelfs niet als hij meer dan 4 minuten achterstaat. Het is duidelijk dat hij het zal blijven proberen de komende dagen.'

De kopman van Sky was fris en opgetogen nadat hij een aantal dagen vermoeid had geoogd. Froome leek optimaal te profiteren van een fietswissel in het slot van de tijdrit. Veel klassementsrenners kozen daarvoor. In de tweede afdaling van de C¿te de Réallon viel winst te boeken met een groot verzet. Contador en Kreuziger kozen de hele tijdrit voor dezelfde fiets, waar kleinere tandwielen op gemonteerd waren.

De Brit was echter in de tweede beklimming al aan een opmars bezig en had Contador voorbij kunnen steken bij het derde tussenpunt als hij niet vlak daarvoor van fiets was gewisseld. Dat kostte hem welgeteld 12 seconden. De gekozen tactiek betaalde zich uit. Froome: 'Ik ben vandaag een man in bonus.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden