Zelfrijdende auto van Google leert door stadsverkeer rijden

Google heeft naar eigen zeggen flinke vorderingen gemaakt met de ontwikkeling van zijn zelfrijdende auto. Er wordt nu zelfs gewerkt aan het automatisch rijden in ingewikkelde verkeerssituaties binnen de bebouwde kom. In een vandaag gepubliceerde video laat het Amerikaanse bedrijf de vorderingen van de afgelopen anderhalf jaar zien.

Thomas van der Kolk

Volgens Google is de zelfrijdende auto nu in staat om honderden verschillende objecten en signalen tegelijk te detecteren en erop te reageren, waaronder stopborden en fietsers die hun hand uitsteken. De auto kan ook gepast reageren ook op veranderende omstandigheden, zoals een afgesloten rijstrook. Google maakt gebruik van software die de informatie van verschillende sensoren op de auto verwerkt.

De auto wordt getest in Mountain View, Californië, de thuisbasis van Google. Het voertuig heeft er inmiddels 700 duizend mijl (een slordige 1,1 miljoen kilometer) op zitten. In augustus 2012 was dat nog 300 duizend mijl (een kleine 500 duizend kilometer).

Het project van Google stamt uit 2010. Uiteindelijk moet het mogelijk worden dat bijvoorbeeld mensen met een visuele beperking toch auto kunnen rijden.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden