Zelfredzaamheid cruciaal bij inburgering

Het inburgeringsprogramma voor allochtonen in de Europese Unie moet gericht zijn op economische en sociale zelfredzaamheid. Voor integratie zijn zowel allochtonen als autochtonen verantwoordelijk....

Het is voor het eerst dat de Europese Unie een top over integratie houdt. Hoewel landen als Frankrijk, Belgin Groot-Brittanniisteren niet op ministersniveau waren vertegenwoordigd, noemde minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie het een historisch evenement. Zij hoopt de conferentie vandaag af te sluiten met een gezamenlijke verklaring.

Integratie is voor de Europese Unie geen onderwerp van zware regelgeving, verklaarde directeurgeneraal Faull van de Europese Commissie. 'De daadwerkelijke integratie kan niet uit Brussel komen', sprak hij. 'Het is een zaak van de lidstaten zelf.' In het handboek over integratie dat de Europese Commissie presenteerde, worden dan ook vooral ervaringen van de diverse lidstaten uitgewisseld.

De Europese Unie probeert wel te komen tot elf basisprincipes over integratie. Later deze maand zullen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken deze uitgangspunten verder uitwerken. Ze behelzen opmerkingen als: integratie is een dynamisch proces dat van twee kanten komt; integratie veronderstelt respect voor de basiswaarden van de Europese Unie; het hebben van werk speelt een sleutelrol in het integratieproces.

Veel aandacht ging uit naar de toestand die in Nederland is ontstaan na de moord op Theo van Gogh. In haar openingsrede benadrukte Verdonk dat Nederland hard zal optreden tegen terrorisme, maar net zo hard tegen degenen die moslims bedreigen en aanslagen plegen op scholen en moskee 'We zullen niet toestaan dat de moslimgemeenschap wordt beschuldigd en buitengesloten. Dat er een tweedeling ontstaat.' Volgens Verdonk is Nederland op het gebied van asielbeleid lang na geweest: 'Collega's in het buitenland zeggen het ook: waarom hebben jullie zolang iedereen toegelaten?' Rond driehonderd demonstranten die 's middags voor het conferentieoord langsliepen en lawaai maakten, dachten daar anders over. Zij protesteerden tegen het Fort Europa dat naar hun zeggen is ontstaan.

Prinses Mma bezocht de bijeenkomst als lid van de commissie Pavem, die tot doel heeft vrouwen van etnische minderheden bij de samenleving te betrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden