'Zelfmoord'

Een dozijn romannetjes heeft ze geschreven die ze nu liever wil vergeten. De overstap naar het thrillergenre bracht de doorbraak....

Gijs Herderscheê

De Amerikaanse Tami Hoag houdt er een straf tempo op na. Geregeld publiceert ze een, sinds haar doorbraak onvermijdelijke, bestseller. Night Sins was de eerste, gevolgd door Guilty as Sin en A Thin Dark Line. Vorig jaar verscheen Ashes to Ashes, onlangs kwam Dust to Dust uit. Stuk voor stuk krijgen ze in aanbevelingslijsten bovengemiddelde tot uitzonderlijke scores voor kwaliteit. En dat is terecht.

Hoag kiest niet voor een geforceerd aandoende hoofdrol voor een vrouwelijke inspecteur, rechercheur of pathaloog-anatoom, maar zoals in Dust to Dust (Orion, import Van Ditmar; fl 44,95), voor smaakmakende vrouwelijke bijrollen. Zoals het ogenschijnlijk kille, maar innerlijk getourmenteerde, bloedmooie hoofd van de interne onderzoeksdienst. Zij verweert zich tegen haar tegenpool, de stereotiepe - keihard, cynisch en vereenzaamd - rechercheur Sam Kovac. Een andere bijrol is voor diens partner Nikki Liska, een gescheiden vrouwelijke rechercheur met twee kinderen en bijbehorende beslommeringen zoals de steeds hinderlijk opduikende ex, ook een politieman.

In Dust to Dust draait het om twee ogenschijnlijke zelfmoorden, van een onderzoeker van interne zaken en zijn vader, een tijdens diensttijd arbeidsongeschikt geworden heldhaftige politiegent. Hun dood wordt door hogerhand snel officieel afgedaan als zelfmoord. Kovac en Liska geloven daar niet in en laten het er niet bij zitten. Ze gaan zonder dekking van bovenaf op onderzoek uit. Spannend tot het eind en met een geloofwaardig slot.

Hoag brengt ook de onontbeerlijke hilarische noot aan. De buurman van de eenzame Kovac tuigt ter gelegenheid van Kerstmis zijn tuin op met lampjes. Kovac doet door al dat geflikker geen oog meer dicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden