nieuwsZelfmoordpoeder

‘Zelfmoordpoeder’ niet verboden, maar voortaan buiten bereik particulieren

Fabrikanten en verkopers van zogenoemde ‘zelfmoordpoeders’ zetten de levering hiervan aan particulieren stop. Eerder werd aangedrongen op een verbod door de overheid, maar nu hebben de betrokken partijen zelfstandig afgesproken de chemische stoffen niet meer te verkopen aan individuele burgers.

Potjes met ‘zelfmoordpoeder’.  Beeld ANP
Potjes met ‘zelfmoordpoeder’.Beeld ANP

Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag gemeld in een brief aan de Tweede Kamer. De zelfregulering volgt op de discussie die was ontstaan in 2017. Coöperatie Laatste Wil wees toen haar achterban op een legaal verkrijgbaar middel om ‘humaan’ een einde te maken aan het leven.

Geen vervolging

De naam werd niet genoemd, maar uit de beschrijving van de eigenschappen werd afgeleid dat het om twee stoffen kon gaan. Eén daarvan, een conserveermiddel, was eenvoudig te bestellen. Omdat hulp bij zelfdoding verboden is in Nederland, stelde justitie een onderzoek in naar de Coöperatie Laatste Wil. Uiteindelijk werd afgezien van vervolging.

Minister De Jonge schrijft nu dat hulpverleners, ondanks alle publieke aandacht, geen forse stijging hebben waargenomen van de verkoop of het gebruik van de zelfmoordpoeders. Wel zijn ‘de intentionele innames’ gestegen van ‘enkele keren per jaar naar een kleine twintig in 2018’. Dat had opvallend genoeg in de meeste gevallen geen dodelijke afloop.

Schoolopdracht

De nieuwe gedragscode is opgesteld door onder meer de Raad Nederlandse Detailhandel, Thuiswinkel.org en de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie. Ze beloven de verkoop van de omstreden stoffen in de gaten te houden. De namen van deze middelen houden ze zo veel mogelijk geheim, om mensen niet op ideeën te brengen.

Uit een rondvraag van de Volkskrant bleek vorig jaar al dat veel webshops en groothandelaren uit eigen beweging zijn gestopt met het leveren van de bewuste chemische stof aan particulieren. Dat gebeurde mede nadat een 19-jarige vrouw zich hiermee om het leven bracht. Bij het bestellen deed ze alsof ze het middel nodig had voor een opdracht van school.

Voor hulp en advies is contact mogelijk met de suïcidepreventielijn 113Online, via 0900-0113 en www.113.nl

Lees meer over de kwestie van het ‘zelfmoordpoeder’:

Nu Coöperatie Laatste Wil niet vervolg wordt, hoopt zij dat er alsnog een legale weg kan komen om aan een ‘laatstewilmiddel’ te komen. ‘De actiebereidheid is hoog.’

De 19-jarige Ximena stierf nadat ze een zelfmoordpoeder had ingenomen. Volgens haar ouders heeft de Coöperatie Laatste Wil haar tot suïcide aangezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden