'Zelfmoordhulplijn 113 moet bekender worden'

De zelfmoordhulplijn 113 en de bijbehorende website moeten bekender worden gemaakt. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zei donderdag in een Kamerdebat dat ze met de stichting 113 online gaat bekijken hoe het nummer en de website bekender kunnen worden. Kamerleden hadden daar om gevraagd.

Edith Schippers Beeld anp
Edith SchippersBeeld anp

Bij 113 online (0900-0113) kunnen mensen met zelfmoordgedachten aankloppen voor een goed gesprek. De stichting geeft ook trainingen aan mensen om signalen van zelfmoordgedachten beter te herkennen.

De naamsbekendheid van 113 online zou nu op niet meer dan 1 procent liggen. Mocht dat stijgen de komende tijd, dan is er wel meer geld nodig om meer mensen achter de telefoon te zetten, waarschuwden Kamerleden.

Grote zorgen
In de Kamer, en ook bij Schippers, bestaan grote zorgen over het stijgend aantal mensen dat zelfmoord pleegt. Het aantal zelfmoorden in Nederland is van 1.435 in 2008 gestegen tot 1.753 in 2012, een stijging van ruim 20 procent. De grootste stijging doet zich voor bij mannen en vrouwen tussen de 50 en 55 jaar en bij mannen en vrouwen tussen de 65 en 70 jaar.

Mensen met een uitkering plegen acht keer vaker zelfmoord dan mensen met een baan, zei Schippers. Onder lesbische en homojongeren liggen de zelfmoordcijfers hoger dan bij heterojongeren. Zelfdoding komt verder bij mannen twee keer zo vaak voor als bij vrouwen. Rond de 200 van de 1500 zelfmoorden jaarlijks worden op het spoor gepleegd.

Overleg
Schippers gaat met de organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMw praten over specifieker onderzoek naar de achterliggende oorzaken van zelfmoord. Ze wil ook met de journalistiek overleggen over het niet romantiseren van zelfmoord en het zo min mogelijk geven van details in de berichtgeving.

In 2008 werd nog de ambitie uitgesproken dat het aantal zelfmoorden jaarlijks met 5 procent moet dalen, maar dat is volgens Schippers veel te ambitieus gebleken. Zij hoopt nu dat de stijging zo snel mogelijk kan worden gestopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden