Zelfmoordaanslag op Syrische evacués, veel vrouwen en kinderen gedood

Bij een bomaanslag in de buurt van de Syrische stad Aleppo zijn zaterdag meer dan 100 mensen omgekomen. Onder de slachtoffers zijn veel vrouwen en kinderen.

De bus waarin de zelfmoordaanslag werd gepleegd is zwaar beschadigd. Beeld reuters
De bus waarin de zelfmoordaanslag werd gepleegd is zwaar beschadigd.Beeld reuters

Paus Franciscus sprak zondag op het Sint-Pietersplein in Rome over 'een verachtelijke aanslag op vluchtelingen', in een oorlog waaraan maar geen einde lijkt te komen.

Paus Franciscus sprak zondag op het St. Pieterplein in Rome over 'een verachtelijke aanslag op vluchtelingen', in een oorlog waaraan maar geen einde lijkt te komen.

Volgens Syrische staatsmedia blies een zelfmoordterrorist zich op in een konvooi met evacués. De karavaan, met zeventig bussen en twintig ambulances, vervoerde meer dan vijfduizend mensen uit gebied dat door rebellen wordt gecontroleerd naar grondgebied dat in handen is van regeringstroepen. Het transport volgde op een afspraak tussen de regering en rebellen die ook voorziet in de evacuatie van duizenden in omgekeerde richting.

De lezing van het regime-Assad werd bevestigd door het Observatorium voor de Mensenrechten in Londen. De slachtoffers waren merendeels symphatisanten van het bewind. Geen enkele groepering heeft de aanslag opgeëist.

Op televisiebeelden zijn verkoolde en verminkte lichamen te zien, alsmede zwaar gehavende en brandende voertuigen. Ook rebellen die toezicht hielden op de evacuatie kwamen om het leven.

De afspraken tussen de Syrische regering en rebellen komen erop neer dat in totaal 20 duizend mensen worden geëvacueerd. Soennieten verlaten de overwegend sjiitische plaatsen Foua en Kefraya, die worden omsingeld door soennitische rebellen. Sjiieten vertrekken uit Madaya en Zabadani, nabij de hoofdstad Damascus, waar ze een minderheid vormen.

De VN riepen alle strijdende partijen op de evacuatie veilig te laten verlopen. Het getroffen konvooi kon zaterdagavond verder rijden. De VN hadden tevergeefs geprobeerd een rol te spelen bij de 'ruil'. De afspraken daarover waren tot stand gekomen met hulp van Iran, bondgenoot van Assad, en Qatar, dat de rebellen steunt.

Lees verder over de burgeroorlog in Syrië

Assad houdt heroverd Syrië met moeite in handen
Bashar al Assad lijkt aan de winnende hand in Syrië, maar dat lukt alleen met hulp van Russen, Iraniërs, Hezbollah en tal van milities. Toch heeft de president moeite het heroverde land in handen te houden. (+)

Na twee jaar weer terug in Aleppo, dat is heroverd op de rebellen
Na twee jaar is de Volkskrant terug in Aleppo. Ana van Es trekt de wijken in en merkt meteen de invloed van het Syrische ministerie van Informatie. (+)

Lina en Yusuf blijven in Syrië: 'Ineens zag ik de mensen die bommen op ons gooiden'
Ze moesten vluchten uit Aleppo; nu zetten activisten Lina Shamy en Yusuf Moussa hun strijd tegen Assad voort in Idlib. Daar waar ze niet meer alles kunnen zeggen en de bommen ook steeds regelmatiger vallen. Maar stoppen kan niet. 'Want dan verliezen we alles.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden