Zelfmoordaanslag in Israël eist vijf levens

Een zelfmoordaanslag op een drukke markt in het Noord-Israëlische Hadera heeft woensdag aan vijf Israëliërs het leven gekost. Dertig mensen raakten gewond, aldus artsen....

ReutersAFP en AP

De eerste zelfmoordaanslag sinds de terugtrekking van Israël uit deGazastrook in september kwam enkele uren nadat Israëlische vliegtuigen deGazastrook hadden beschoten. Dit was weer een reactie op eerderebeschietingen vanuit Gaza richting Israël, waarbij geen gewonden vielen.Bij geen van deze incidenten vielen slachtoffers.

De zelfmoordterrorist stond in de rij voor een falafelkraam toen hijzichzelf opblies. De markt zag er daarna uit als een 'oorlogszone', zoalseen getuige het noemde: lichamen lagen te midden van vernietigdegroentestallen, glasscherven lagen tot tientallen meters van de explosie.

De dader is de 21-jarige Hassan Abu Zeid uit het plaatsje Qabatiyeh opde Westelijke Jordaanoever, maakte de Islamitische Jihad bekend. Zijn actieis een 'logische vergelding' voor 'Israëlische misdaden' met name 'tegenLuay Saadi', aldus Khader Habib, woordvoerder van de extremistischeorganisatie tegenover persbureau AP.

Saadi is maandag gedood bij een bestorming van zijn verblijfplaats inhet Palestijnse vluchtelingenkamp Tulkarem. Volgens Israël beraamde hij'nieuwe aanslagen' en heeft het land het recht 'tikkende tijdbommen' uitte schakelen.

De Islamitische Jihad heeft sinds een in februari afgekondigd bestandtien Israëliërs gedood bij twee bomaanslagen. Volgens Habib wil deorganisatie het bestand nog steeds respecteren, 'maar het moet door beidekanten worden gerespecteerd.'

De aanslag lijkt de nekslag te geven aan de hoop dat de Israëlischeterugtrekking uit Gaza zou leiden tot hervatting van het vredesproces. DePalestijnse leider Mahmoud Abbas heeft haar scherp veroordeeld. 'Zijschaadt Palestijnse belangen en vergroot de cirkel van geweld, chaos,extremisme en bloedvergieten.'

Tijdens een toespraak voor het Palestijnse parlement eerder woensdag hadhij fel uitgehaald naar de extremisten die het bestand schonden als hethen zo uitkwam. 'Niemand heeft het recht dit eenzijdig en naar believente doen.'

Israël verweet de Palestijnse Autoriteit echter medeplichtigheid, omdatzij niets zou doen om de aanvallen tegen te houden. 'De PalestijnseAutoriteit moet voorgoed de terreurorganisatie ontwapenen en ontmantelen',zei een regeringswoordvoerder.

Hadera is van de Westelijke Jordaanoever gescheiden door de omstredenveiligheidsmuur die Israël heeft gebouwd om, zoals het zegt, terroristentegen te houden. Het is nog niet duidelijk hoe Abu Zeid de muur heeft wetente omzeilen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden