Zelfmedicatie

Iedereen heeft ze onderhand wel gezien en zich erover verbaasd, die sigarettenpakjes met het opschrift: VAN ROKEN GA JE DOOD of zoiets, compleet met rouwrand....

Kijken of er dan iemand protesteert. Waar schijnlijk niet. Wij zijn allang gewend alles maar te accepteren van de overheid, op een Or well iaanse manier. Nadenken is er niet meer bij, dat hebben we collectief geoutsourced aan ambtenaren die niets anders doen dan dat, wat in Amerika gebeurt. Want dat is goed.

Maar is dat wel goed? Neem nou roken. In Amerika mag je niet meer roken in overheidsgebouwen, dus dat moet in Nederland ook zo worden. Dit zou betekenen dat ook binnen instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg een rookverbod zal gelden. En als er ergens gerookt wordt, is het daar wel. Vooral mensen met Alzhei mer, mensen met schizofrenie en andere persoonlijkheidsstoornissen paffen wat af. Dat is niet zomaar. Uit onderzoek is gebleken dat ni cotine de symptomen van bijvoorbeeld schizofrenie dempt. Neu ro transmitters die de positieve symp to men (wanen, hallucinaties, manische episoden) aanwakkeren, komen minder vrij naar mate iemand meer rookt. Roken is voor men sen met persoonlijkheidsstoornissen op te vatten als een vorm van zelfmedicatie. Het is dus niet verstandig om hen een rookverbod op te leggen. Hooguit moet je proberen een midden te vinden tussen kankerverwekkende en waandempende hoe veel heden sigaretten. Een verbod is hetzelfde als je kop in het zand steken.

En hypocriet is het ook. Want drinken mag wel. Veel mensen drinken om angsten te bezweren. Vooral in sociale situaties is dat een geaccepteerd verschijnsel. Even een borreltje en dan een toespraak houden. Twee glazen wijn en dan naar het feest. In feite past men hier ook zelfmedicatie toe: alcohol neemt remmingen weg, waaronder verlegenheid en faalangst. Natuurlijk weet iedereen dat je niet te veel moet drinken, want een beetje verlegenheid is aardig en een beetje faalangst weerhoudt ons van allerlei onheil. Logisch. Zou je denken. Als je nadacht. Als je besluit dat niet te doen, moet je oppassen. Want het begint met VAN ROKEN KRIJG JE KANKER en het eindigt met DEZE KRANT MAAKT U KRITISCH. Pas maar op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden