Zelfgeteelde radijs in de buurt waar je anders een patatje haalt

Stadsboer Bob Richters leert Rotterdamse kinderen die nog nooit een pollepel hebben vastgehouden koken in zijn biologische restaurants.

DOOR JONATHAN WITTEMAN

'De Antilliaanse meiden gingen de eerste keer netjes zitten bidden voor het voorgerecht. Toen het hoofdgerecht kwam, begonnen ze opnieuw te bidden. Ze hadden nog nooit meer dan één gang gegeten.' Aan het woord is stadsboer Bob Richters, bedenker van Hotspot Hutspot, een kookclub voor Rotterdamse pubers met inmiddels twee eigen biologische restaurants in de wijken Lombardijen en Schiebroek.

Voor de prijs van 7 euro schotelen de buurtkinderen hun gasten een driegangendiner voor, bereid met vrijwel uitsluitend streek- of zelfs straatproducten: rivierkreeftjes uit de Alblasserwaard, aardappelen van zorgboerderij De Buytenhof uit Rhoon en bovendien zelfgeteelde radijs, rabarber, frambozen, sperziebonen en andere groenten en fruit. Deze week op het menu: tabouleh met zelfgebakken brood en ansjovisboter, als hoofdgerecht asperges met biologische ham en Opperdoezer Rondes en chocoladegembertaart toe.

'Wij hebben gewoon eigen tuinen bij onze eettentjes', zegt Richter, donderdag in De Doelen in Rotterdam een van de sprekers tijdens de landelijke Dag van de Stadslandbouw, de toogdag voor dakterrastelers, balkonboeren, moestuiniers en andere urbane agrariërs. Morgen vinden in dat licht nog talloze publieksevenementen plaats in steden als Tilburg, Wageningen, Zwolle, Den Haag en Almere. 'Bosbessen, frambozen of bramen hebben we in palletkisten midden op straat staan, daar mogen buurtbewoners gratis van snacken. Dat is heel wat in een buurt waar je makkelijker aan een patatje kunt komen dan aan een appel.'

Een pollepel hebben de meeste pubers nog nooit in handen gehad als ze voor het eerst bij Hotspot Hutspot binnenstappen, zoals ook de schijf van vijf vaak nog terra incognita is. 'Marokkaanse jongens leerden bij ons met mes en vork eten; normaal gesproken aten ze met een lepel of met hun handen. Er worden heel wat katten uit de boom gekeken', zegt Richters. 'Veel dingen hebben die kinderen nog nooit gegeten. Met Kerstmis hadden we bijvoorbeeld een oestertje of mosselen, maar we laten ze ook kennismaken met vergeten groenten, zoals pastinaak of schorseneren.'

Richters' missie: kinderen in de eeuw van obesitas en de ultrasnelle hap weer een besef van voedsel bijbrengen. Een chefkok begeleidt de pubers bij het koken. 'Zien doet eten', zegt Richters. 'Als jij die wortel zelf uit de grond kan trekken, dan weet je dat die lekkerder is dan uit de supermarkt.'

Hotspot Hutspot, gefinancierd door woningcorporaties Havensteder en Vestia, de gemeente Rotterdam en de opbrengsten van het restaurant, is nu ruim een jaar oud. 'Januari vorig jaar zijn we begonnen met twee keer acht jongens en meiden in Lombardijen en Schiebroek, wijken waar verder niets te doen is voor tieners. Het is sindsdien heel hard gegroeid: inmiddels hebben we een bereik van meer dan zestig tieners. In leegstaande pandjes van Havensteder hebben we eethuisjes gebouwd. De tieners zijn van de straat af, ze leren wat, ze krijgen op zijn minst eens per week een fatsoenlijke maaltijd binnen en de buurtbewoners hebben voor iets meer geld dan een Big Mac-menu een verantwoord driegangendiner.'

Pubers staan in de rij om mee te doen, zegt Richters. 'Ze kunnen zich niet inschrijven. We gaan 's middags om half vier open, de zeven kinderen die als eerste komen mogen meedoen. Niemand is verplicht: hebben ze een keer geen zin of ruzie met papa en mama, dan moeten ze gewoon niet komen.'

De pubers ontwikkelen zich rap, ziet Richters. 'Een heel mooi voorbeeld: een van de tieners was echt een prototypisch kutmarokkaantje. Hij ging continu de confrontatie met ons aan. Net afgelopen week heeft hij zijn stage bij ons afgerond; er staat nu een heel mooie, beleefde jongen met hart voor de dingen die hij maakt. Maar mooi om te zien is ook hoe dat meisje dat iedere keer uit huis wordt gezet bij ons toch een soort thuisbasis vindt.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden