Zelfde vinger, ander gezicht

Steve Jobs, Shrek en de dalai lama: zomaar wat portretten die Dito Von Tease gemaakt heeft. De Italiaanse kunstenaar heeft het in de vingers.

DOOR TYNKE MULDER

Als 'Il Dito' zijn vinger opsteekt, is dat geen belediging. En nee, hij wil ook niets vragen. Het is het begin van een nieuw kunstwerk(je). Om zijn vinger te veranderen in een bekende persoon, neemt hij er een foto van en voegt hij de details digitaal toe. Hij verandert de huidskleur, creëert kapsels, opvallende kenmerken en zelfs make-up. Zo kan hij iedereen maken: van kolonel Kadhafi en Mickey Mouse tot Mozart en Neytiri uit Avatar. 'De karakters kies ik uit het nieuws, historische gebeurtenissen, kunst, muziek, politiek', schrijft de vingerartiest in een e-mail aan 7Days.

Originele avatar

De Italiaanse kunstenaar staat bekend als Il Dito. 'Dat betekent de vinger', legt hij uit. 'Mijn hele bijnaam is Dito Von Tease. Dat is geïnspireerd op Dita Von Teese, een beroemde burleske-danseres en expert in vermommingen.' Zijn vingerkunstproject noemt hij Ditology.

Er zit een hele gedachte achter, over identiteit en hoe we vermomming gebruiken. 'Het is begonnen toen ik een account wilde maken op Facebook. Ik wilde vrij zijn van mijn rol, benauwende familieleden en net-niet-vrienden. En dus besloot ik om een avatar te maken', legt de kunstenaar uit.

Eigenlijk wilde hij zich dus verstoppen voor het echte leven. Waarom? Dat vroeg hij zich af. En zo ging hij nadenken over identiteit, in het echt en digitaal.

'In het Italiaans zou je kunnen zeggen dat ik mezelf wilde 'verstoppen achter mijn vinger'. Dat is een uitdrukking die we gebruiken voor een slechte verstopplek. Met Ditology wil ik laten zien dat we ons allemaal verstoppen achter een beeld dat we van onszelf creëren. Dat is mijn vinger: de veranderende maskers die iedereen draagt in zijn leven.' Het is niet voor niets dat de vingerartiest zijn wijsvinger gebruikt om mee te werken. 'Dat is het gereedschap dat we gebruiken in dit digitale tijdperk, om touchscreens te bedienen, en muizen bijvoorbeeld.'

Zijn eigen identiteit houdt hij ondertussen geheim. 'Ik wil graag dat je mijn echte naam niet noemt', mailt hij mysterieus. Toch nieuwsgierig? Op zijn blog vind je in ieder geval een paar zelfportretten.

V'tje is samengesteld door de redactie van Kidsweek (7-12 jaar) en 7Days (12-18 jaar). Wil je elke week een hele krant vol met verhalen zoals op deze pagina en nieuws speciaal voor jou?

Ga voor een proefabonnement naar kidsweek.nl (6 weken voor 6 euro) of sevendays.nl (7 weken voor 7 euro).

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden