Zelfde bom als de Taliban, geweer met kaliber NAVO

AMSTERDAM - Anders Breivik volgde grotendeels de tactische voorschriften op uit zijn vuistdikke Handboek 2083. Daarin legt hij uit hoe een aanval op 'multiculturele verraders' het beste kan worden voorbereid en uitgevoerd. Slachtofferkeuze, gekozen wapens, vermomming en timing passen allemaal binnen zijn zelfbedachte doctrine voor urban warfare door burgers. Alleen diens snelle overgave aan een Noors SWAT-team lijkt te botsen met zijn adviezen.


Zet eerst een massavernietigingswapen in, bij voorkeur tegen een 'categorie A-verrader' zoals een regeringsleider, en volg die operatie op met aanvallen tegen makkelijker doelen. Verkleed je als agent of brandweerman, zodat niemand zich afvraagt waarom je een semi-automatisch geweer of een vlammenwerper bij je hebt. Vul je patroonhouders met pantserdoorborende munitie die door de kogelwerende vesten van het arrestatieteam heengaan.


Als massavernietigingswapen koos Breivik een kunstmestbom die terroristen al decennia gebruiken voor aanslagen en die ook in Afghanistan populair zijn onder de bommenmakers van de Taliban. Op internet kun je opzoeken hoe een dergelijke ANFO-bom (ammonium nitrate, fuel oil) moet worden gemaakt.


Breivik kocht 6 ton kunstmest met ammoniumnitraat en wekte daarmee als boerderijbezitter geen argwaan. Op zijn erf vond de politie nog 3 ton AN-mest in witte zakken. Ter vergelijking: voor de bomaanslag in Oklahoma in 1995 werd naar schatting 2.500 kg kunstmest gebruikt. Het aantal slachtoffers in Oslo bleef mede beperkt doordat Breivik voor zijn aanslag een Noorse feestdag had gekozen.


Op het vakantie-eiland Utøya haalde Breivik een geweer uit zijn tas. Waarschijnlijk de Ruger Mini 14 waarvoor hij een vergunning had. Dit lichte geweer van Amerikaanse makelij verschiet 5.56 kogels, hetzelfde kaliber waarmee ook NAVO-militairen schieten. Een Ruger kan niet volautomatisch vuren, voor ieder schot moet je de trekker overhalen. Een geoefend schutter, wat Breivik is, kan dan toch nog enkele schoten per seconde afvuren. Dat hij zo 86 jongeren wist te doden en nog eens 97 jongeren wist te verwonden, is te verklaren door de lange tijd dat hij ongestoord zijn gang kon gaan en door de passiviteit van zijn slachtoffers.


In zijn Handboek legt Breivik uit dat volautomatisch schieten sowieso niet aan te bevelen is. Dan verlies je de controle over het geweer. Wie veel 'treffers' wil boeken, zal Breivik ook tijdens zijn militaire dienstplicht hebben geleerd, moet razendsnel schakelen van doel naar doel. Hij adviseert zijn mede-kruisridders daarop te oefenen op schietbanen in het buitenland.


Breiviks geweer was voorzien van een zogeheten red-dot vizier waarmee je in een oogopslag kunt zien waar je kogel zal inslaan. Dergelijke optiek is gewoon te koop.


Breivik gebruikte ook een pistool om slachtoffers van zeer dichtbij dood te schieten. Hij heeft een vergunning voor een Glock 9mm pistool, het bestverkochte handvuurwapen op dit moment.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden