Zelfbestuur hervat in Noord-Ierland

De Noord-Ieren zullen zelf hun eigen regio weer besturen. Zaterdag besloot de grootste protestantse partij met een nipte meerderheid opnieuw met de katholieke republikeinen samen te zullen werken....

De UUP van de protestantse leider David Trimble besloot afgelopen zaterdag met een uiterst kleine meerderheid weer in te stemmen met deelname aan de regering. Het congresbesluit van de unionisten - 459 stemden voor en 403 tegen - betekende een enorme opluchting voor alle voorstanders van het vredesproces in Noord-Ierland, waaronder de Ierse en Britse regering en de Amerikaanse president Clinton. Indien de weegschaal naar de andere kant zou zijn doorgeslagen, was dat de nekslag geweest voor de al vijf jaar lopende vredesonderhandelingen tussen protestanten en katholieken.

In december vorig jaar gingen de unionisten en de republikeinen voor het eerst in de geschiedenis van Noord-Ierland samen regeren, ruim anderhalf jaar na de ondertekening van het Goede Vrijdag-akkoord. Maar amper drie maanden later liep de samenwerking al weer spaak. Trimble kondigde aan als premier van Noord-Ierland af te treden, omdat het Ierse Republikeinse Leger (IRA) nog geen begin had gemaakt met het inleveren van de wapens. Londen besloot de regeringscrisis voor te zijn en schortte het zelfbestuur op.

Begin deze maand werd uiteindelijk een doorbraak bereikt. Weliswaar weigerde de IRA nog steeds de wapens in te leveren, maar de terroristische organisatie besloot wel de wapens 'buiten gebruik te stellen' en onafhankelijke controle daarop toe te staan.

Voor een groot deel van de unionsten was die toezegging onvoldoende. Maar Trimble ging - zij het aarzelend - wel akkoord met dit compromis. Hij zette zijn partij onder fikse druk en dreigde zelfs met aftreden, indien zij hem niet zou steunen. Aanvankelijk leek Trimble een nederlaag te zullen lijden - hij stelde het congres zelfs een week uit om extra steun te kunnen verwerven - maar op het laatste moment wist hij een kleine meerderheid voor zijn standpunt te winnen.

De Britse en Ierse regering waren net als uiteraard de katholieken blij met het besluit van het unionistische partijcongres. President Clinton liet in een reactie weten dat 'de wind weer in de zeilen van de vredesapostelen is'.

De radicale protestanten, verenigd in de DUP van dominee Ian Paisley, waren woedend en kondigden aan mogelijk uit de regering te zullen treden. 'De UUP heeft zich overgegeven aan de katholieken', liet Paisley zondag weten. De DUP heeft twee ministers in het Noord-Ierse kabinet.

De rest van de Noord-Ierse regering - met twee ministers van Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA - zal dinsdag al weer de macht in handen krijgen. Donderdag zal dan in Belfast de eerste kabinetsvergadering van het regionale bestuur worden gehouden. Daarbij zullen meteen belangrijke nieuwe struikelblokken moeten worden besproken, zoals de hervorming van het Noord-Ierse politiekorps, de beruchte Royal Ulster Constabulary.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden