Zelfbenoemd strijder in cyberspace

Hij zou de man zijn achter een van de grootste cyberaanvallen in de geschiedenis van het internet, waarnaar de Nederlandse en Britse justitie nu onderzoek doen.

Hij schoffeert Joden, homo's, autoriteiten en tegenstanders van de technologische vooruitgang. Hij noemt zichzelf 'Vrijheidsstrijder voor het internet' en 'Minister van Telecommunicatie voor de Republiek Cyberbunker'.


Sven Olaf Kamphuis (35) is bepaald geen Koning van de Nuance of Prins der Subtiliteit. De internetondernemer zoekt graag de confrontatie als iets hem niet zint. En dat is al twee weken het geval. Kamphuis is boos en de wereld zal het weten. 'Stophaus', een groep activisten onder zijn aanvoering, lanceerde vorige week een van de grootste cyberaanvallen in de geschiedenis van het internet. De groep joeg dagenlang 300 miljard bits aan junkmail per seconde over de digitale snelweg en overbelastte daarmee servers, met storingen en vertragingen op het internet tot gevolg.


Vooral de London Internet Exchange LINX, het belangrijkste internetknooppunt van het Verenigd Koninkrijk, ondervond hinder van deze zogeheten DDoS-aanval. Ook het Nederlandse Surfnet kampte erdoor met vertragingen. De aanval is met Pasen geluwd, maar kan elk moment weer oplaaien, zeggen internetbeveiligers. Zij hadden hun handen vol aan het omleggen van deze omvangrijke digitale file.


Het doel van Stophaus: het platleggen van de site van Spamhaus. Deze Zwitserse internetorganisatie bestaat uit vrijwilligers die spam bestrijden door verspreiders ervan op een zwarte lijst te zetten. Spamhaus-klanten kunnen de namen op die lijst blocken waarna ze niet meer worden bestookt met, zeg, reclame voor Viagra of dubieuze leningen.


Half maart deed Spamhaus iets wat Sven Olaf Kamphuis niet zinde; het zette Kamphuis' bedrijf cb3rob op zijn zwarte lijst. De reden: cb3rob is de netwerkleverancier van Cyberbunker, een provider die vele klanten host, waaronder een onbekend aantal dat spam verspreidt. Kamphuis was nauw betrokken bij de oprichting van Cyberbunker, dat eind vorige eeuw zijn onderkomen had in een atoombunker in het Zeeuwse Kloetinge. De klanten van Cyberbunker zijn anoniem, maar deskundigen gaan ervan uit dat veel omstreden sites er hun heil zoeken. WikiLeaks was er tijdelijk klant, evenals Pirate Bay, een website waarvan de oprichters in 2009 door een Zweedse rechter zijn veroordeeld voor het faciliteren van muziek- en filmpiraterij. In 2010 dwong een Duitse rechter Cyberbunker niet langer bandbreedte te verschaffen aan Pirate Bay. Daaraan gaf het bedrijf keurig gehoor.


Maar, stelt Kamphuis op Facebook, daaraan ging dan ook een gerechtelijk bevel vooraf. 'Spamhaus speelt voor eigen rechter. Het bepaalt wat wel of geen spam is, middels jodenleugens en chantage.'


Dat laatste, chantage, kan Erik Bais bevestigen. De eigenaar van A2B Internet, een serviceprovider die Kamphuis als klant had, werd twee jaar geleden eveneens op de zwarte lijst van Spamhaus gezet. 'Niet omdat we spam verspreidden, maar omdat klanten van onze klant Kamphuis dat deden. Niet eens Kamphuis zelf.'


Bais zou pas van de zwarte lijst worden gehaald als hij Kamphuis' bedrijf cb3rob offline zou halen. Bais pikte dat niet en deed aangifte van chantage bij de politie in zijn woonplaats Purmerend. Die aangifte werd afgelopen week door het Team High Tech Crime van de Nationale Politie opnieuw in behandeling genomen en wordt meegewogen in het rechercheonderzoek naar de omvangrijke cyberaanval. Zowel het Nederlandse Openbaar Ministerie als de Britse autoriteiten zijn een strafrechtelijk onderzoek naar de DDoS-aanval gestart.


'Kamphuis en Spamhaus zijn net twee pestkoppen op een schoolplein', stelt Bais. 'In plaats van de autoriteiten te vragen de ander aan te pakken, willen ze elkaar steeds een lesje leren.' Spamhaus heeft cb3rob 19 maart uit de lucht laten halen, het lesje van Kamphuis leidde tot een cyberaanval die qua bandbreedte zijn gelijke niet kent. 'Hoewel andere aanvallen, zoals die op American Express, een grotere impact hadden', zegt internetbeveiliger Matthijs Koot van Madison Gurkha. 'Daarbij werd echt de financiële infrastructuur ontregeld.'


Kamphuis, de Alkmaarder die door kennissen wordt omschreven als 'een briljant computerprogrammeur met adhd-trekjes', ontkent nu alle betrokkenheid bij de DDoS-aanval. In een interview met Heavy.com zei hij onlangs dat hij slechts woordvoerder is van Stophaus, een groep mensen 'die allemaal door Spamhaus zijn lastiggevallen of gechanteerd'.


De internetondernemer is onvindbaar. De drie websites waarnaar hij op zijn LinkedIn-profiel verwijst, zijn niet meer bereikbaar. Ook zijn mailadres bij cb3rob is uit de lucht. Zijn mobiele telefoon neemt hij niet op, vanaf het Berlijnse telefoonnummer waarop het bedrijf staat geregistreerd, wordt niet teruggebeld.


De grote vraag is waar de man zit en of hij schuldig wordt bevonden aan een van de grootste cyberaanvallen in de geschiedenis van het internet. Zijn bedrijf staat geregistreerd aan de Koloniestrasse in Berlijn, volgens zijn Facebookpagina woont hij in Barcelona. Het computerwonder lijkt te zijn ondergedoken. Tijdelijk. Want dat we niets meer van hem horen, lijkt even onwaarschijnlijk als de optie dat Spamhaus zich niet langer de hardhandige, ongenuanceerde spamrechter van het internet waant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden