Zelf sculpturen activeren, een mummie en kunstenaarsplaten

De favorieten en de aanraders van de redactie: sculpturen die geactiveerd moeten worden bijvoorbeeld of Joris Laarmans sierlijke ontwerpen.

Redactie
Jennifer Tee: Crystalline Floorpiece / ViolaMINE, 2013 Beeld Peter Tijhuis/Cobra Museum
Jennifer Tee: Crystalline Floorpiece / ViolaMINE, 2013Beeld Peter Tijhuis/Cobra Museum

Beeldende kunst Jennifer Tee - The Soul in Limbo Cobra Kunstprijs Amstelveen. Cobra Museum Amstelveen t/m 21 feb. Kunstverein Amsterdam: Jennifer Tee meets Cobra t/m 2 jan.

Tapijten, vazen, sculpturen - de werken van Jennifer Tee zijn ambachtelijk gemaakt, fel gekleurd en bijzonder, en ze kennen ook nog een tweede leven: als ze 'geactiveerd' worden tijdens ritualistische performances. Daarvoor leent Tee elementen uit de hele wereld, van Egyptische hiëroglyfen tot Mongolische strotzang, maar peurt daar een heel eigen, kersverse beeldtaal uit. Ze wint er terecht de Cobra Kunstprijs Amstelveen mee: 10.000 euro, een boek en twee tentoonstellingen.

Sacha Bronwasser

FILM Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba Regie Pim van Hoeve

Iedereen denkt dat onder zijn wikkels een verbrand Egyptisch jongetje schuilgaat. In feite is dat ook zo, zij het dat Dummie een uit de dood verrezen mummie is die bij polderkind Goos en zijn vader een nieuw thuis heeft gevonden. In de tweede, wederom geslaagde verfilming van Tosca Mentens jeugdboeken wil Dummie een beroemd schilder worden; Goos en Meester Krabbel geven hem liever weer een gaaf gezicht. Fijn geacteerd, mooi vormgegeven avontuur, dat het hart op de juiste plaats heeft.

Kevin Toma

Design Joris Laarman Lab Groninger Museum, Groningen. T/m 10 april

In zijn Amsterdamse studio versmelt ontwerper Joris Laarman (1979) kunst en technologie tot sierlijke tafels, stoelen en lampen. En dan is hij ook nog eens de bedenker van de eerste 3D-geprinte brug van metaal ter wereld, een burg over een Amsterdamse gracht.

Daarbij maakt hij gebruik van moderne technieken als 3D-printen en algoritmische software. Tegelijk voorziet hij zijn gebruikskunst met hoogwaardig vakmanschap van een ambachtelijke uitstraling.

Het Groninger Museum doet aan deze unieke kwaliteiten recht met een overweldigende solotentoonstelling van zijn eigentijdse art deco, ontworpen op de laptop.

Jeroen Junte

MUziek/design Visual Vinyl, SCHUNCK*, Heerlen, t/m 06/03

Platen, niet om te draaien maar om naar te kijken? Niet helemaal de bedoeling, toch leuk. In het Heerlense SCHUNCK* hangt een kolossale verzameling 'kunstenaarsplaten', verzameld door de Bossche vinylkenner Jan van Toorn. Platen dus gemaakt door beeldend kunstenaars, van Dalí tot Karel Appel en Andy Warhol, en een generatie schrijvers en performers. En Visual Vinyl biedt meer dan spectaculaire hoezen en bedrukte vinylschijven: een audiotour laat fragmenten van de platen horen, op de eigen smartphone.

Robert van Gijssel

Fotografie Dana Lixenberg: Imperial Courts 1993-2015 Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam, t/m 6 maart

Het levenswerk van de Nederlandse fotograaf Dana Lixenberg: 22 jaar lang bezocht ze Imperial Courts, een buurt in het straatarme, zwarte South Central Los Angeles. Ze legde de bewoners en hun leefomgeving monumentaal en intiem vast. We zien verschillende generaties opgroeien of plots uit beeld verdwijnen. Vergeet vooral niet de indrukwekkende video-installatie in het souterrain, laatste gedaantevorm van wat nu al een moderne klassieker in de Nederlandse fotografie is.

Mark Moorman

Klassieke Muziek Johann Sebastian Bach: kerstcantates De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven. Tournee t/m 23/12

De Nederlandse Bachvereniging reist rond met een paar sublieme kerstcantates. Kerst volgens Bach? Dat is een feest van schetterende trompetten en juichende koren. Dirigent Jos van Veldhoven toont een neus voor fraaie details, van herderlijke hobo's tot swing met een plukbas.

Guido van Oorschot

De Nederlandse Bachvereniging Beeld anp
De Nederlandse BachverenigingBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden