Zelf koken op weg naar Sotsji, ach waarom niet

Zoals alle topteams is ook de Belgische ploeg van coach Bart Veldkamp en schaatser Bart Swings nu in de VS. Niet al te luxueus, maar de paprikasoep maakt veel goed.

SALT LAKE CITY - Coach Bart Veldkamp rijdt voor de avondmaaltijd, bestaande uit soep, broodjes en tortellini, nog even naar een van die reusachtige Amerikaanse supermarkten. Het is snel boodschappen doen. Fysiotherapeut Maarten Thysen hangt de nieuw gekochte blender in de dampende pan met paprikasoep. Trainer Jelle Spruyt dekt de tafel.

'Als die gasten maar de afwas doen', jent hoofdcoach Veldkamp, als de maaltijd in de villa aan de Highland Drive in Holladay erop zit. Het is een grap, er is een afwasmachine. Daarom is er direct tijd voor de vier Belgische schaatsers van Team Stressless, het collectief rond twaalfvoudig inlinewereldkampioen Bart Swings, om op de bank te gaan hangen.

Red met Bruce Willis komt op het led-scherm. 'Filmoperateur' Swings breekt bijna zijn nek in de huiskamer, als de stoel waar hij op is gaan staan om zijn laptop aan de tv te verbinden, kantelt. Zijn balansgevoel is in orde, kunnen we vaststellen, ook na zijn valpartij op de 1.500 meter te Calgary, een pijnlijk foutje waar het lijf nog pijn van doet.

Om de kosten te drukken gaat het Belgische team - met een Noorse sponsor die de Nederlandse markt wenst te bestormen - in Noord-Amerika de huizenmarkt op, zegt Bart Veldkamp terwijl hij als kok de soep keurt, eieren kookt en tortellini proeft. Drie weken in Canada en de VS hakken er anders budgettechnisch flink in.

Veldkamp: 'Er zijn websites, waar je zulke huizen kunt huren. Het is niet het gemakkelijkste. Want wij hebben huizen met vijf slaapkamers nodig. Onze vier schaatsers delen een kamer. De stafleden hebben een eigen kamer.'

Aan tafel, etend uit een plastic kommetje in een knusse keuken, kan hij het niet laten nog even zijn rijke verleden bij miljoenenploeg TVM aan te halen. 'Mm, weer eens wat anders dan zo'n viersterren hotel van TVM', zegt de 46-jarige Hagenaar.

Veldkamp kent Salt Lake City als geen ander. Hij woonde er als bondscoach van de Amerikaanse schaatsploeg twee jaar. Dat was spartaans. Het budget was 35 duizend dollar voor trainingskampen. Ze zaten in hotels met extended stay, een hotelkamer met een gaspit naast je bed, waarop je het eten diende te koken.

Dit is beter, zo kan een blinde zien in het keurige Amerikaanse optrekje waar de boekenkamer de fysioruimte is en de garage wordt benut voor de tafelvoetbalinterland Nederland - België (5-3-tussenstand). Het budget van Team Stressless ligt tussen de drie- en vijf ton. Er is tegen de 100 duizend euro binnengekomen uit crowdfunding.

Stressless, dat opereert met de zekerheid van een driejarig sponsorcontract, is een internationaal team in opbouw, zegt Veldkamp als hij de keukentafel afruimt. Dat hij zelf huizen boekt, het zij zo. 'Ik ben ook de manager. Een assistent op dat gebied kan er nog niet af. Ik doe ook de website. Beetje bijhouden, twitteren, filmpje plaatsen. Het hoort er allemaal bij.'

Het zuinig omspringen met de centen is een tweede eigenschap geworden. 'Maar dat we in een huis zitten en zelf koken, heeft ook andere voordelen. We hebben een schaatser met een glutenintolerantie, Maarten Swings, en één met een notenallergie, Wannes Van Praet. Dan moet er apart gekookt worden. We letten op de inkoop. Bovendien: in zo'n schaatsershotel staat dat eten uren in die gaarbakken te dampen. Dat is ook niet top.'

Die middag is er buiten de deur, gegeten in Belgische stijl. Een landgenoot is in Salt Lake vier jaar geleden een Belgian Waffle House begonnen. Er worden niet alleen wafels verkocht. Veldkamp: 'Die man heeft nu vier zaken. Het begint een keten te worden. Hij gaat het als franchise verkopen. Het is de American Dream.' Het menu voor de schaatsers deze dag: Brugse friet.

De stemming aan de keukentafel is ingetogen. Veldkamp bedient als kok vooral de schaatsers. Voor even is hij bescheiden. Zijn achtervolgingsteam gaat zich niet plaatsen voor de Olympische Winterspelen van Sotsji. Zes seconden sneller rijden in een week tijd tussen de WB-wedstrijden van Calgary en Salt Lake City is onhaalbaar, zegt de coach. Dan moet Bart Swings de naam van de ploeg maar hooghouden op de 1.500 meter.

Aan de organisatie van het team wordt hard gewerkt. In december komen de nieuwe Belgische schaatspakken, in het ijsblauw van Stressless. Zelfs de olympische uitmonstering ziet er zo uit. Veldkamp zegt dat hij dat voordeeltje voor zijn sponsor graag binnenhengelt. We gaan de deur uit. Holladay is duister geworden. In de garage verslaat Nederland België met tafelvoetbal.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden