Zelf antiek restaureren

Voor antiek en brocante hoef je niet helemaal naar Frankrijk. In de omgeving van Gaanderen, een plaatsje vlakbij Doetinchem in de Achterhoek, zitten deur voor deur antiekwinkels....

mieke zijlmans

Antiek is een rijk bezit. Het heeft alleen de onhebbelijke neiging vaak beschadigd of kapot tot ons te komen. Daarom zit in datzelfde Gaanderen De Vliegende Hollander, een winkel die is gespecialiseerd in restauratiematerialen. Zo'n winkel waarin antiekhandelaren en professionele restaurateurs lopen rond te neuzen, dus kennelijk voldoet de koopwaar aan hun kwaliteitseisen. Als antiekbezitter kun je natuurlijk zo iemand inschakelen om je spullen voor je op te knappen. Maar dat loopt vaak behoorlijk in de papieren, terwijl in deze winkel duidelijk wordt dat de restauratiematerialen zelf helemaal niet duur zijn.

Eigenaar van De Vliegende Hollander is Günther Beudel. Omdat hij van huis uit antiekhandelaar is, kent hij de waar en wat er zoal kapot aan gaat. In de tien jaar dat hij deze winkel runt, heeft Beudel een internationaal netwerk opgebouwd van toeleveranciers en ambachtslieden, die van alles voor hem maken. Sommige spullen komen zelfs uit Finland, India en Australië. Gevolg is dat Beudel zelf vrijwel altijd met de vrachtwagen op pad is. De meeste reizen voeren naar Duits land, Oostenrijk en vooral Italië. Zo brengt Beudel eigenhandig hout naar houtdraaieren en snijerijen in bijvoorbeeld Italië.

'IJzerwaren- en woonwinkels verkopen wel beslag voor kastdeuren en lades, of wat deurklinken, maar wij hebben alles', stelt Beudel. Ongeacht wat er door verhuizers kapotgestoten of door houtworm opgevreten is, het is te vervangen door materialen uit deze winkel. Er is bijvoorbeeld een hele hoek met tafelpoten in de gekste soorten en maten. Er staan zuiltjes, pootjes, klosjes, naast uitgesneden randen en kappen voor bovenop antieke kasten, plus allerlei voorbeelden van houtsnijwerk om te laten zien wat zoal de mogelijkheden zijn voor eenmalige opdrachten. Er zijn stoelzittingen, en sierranden van ingelegd hout. Schappen staan vol verf en bladgoud, en er zijn planken vol was, olie en beits om het gerestaureerde onderdeel bij te kleuren. Ook is er allerlei buitenissig gereedschap om de klus te klaren.

Meters ladenkasten liggen vol deurknoppen, ladenknoppen en sleutelgatbeslag. Van porselein, hout, been, hoorn en metaal. Knopjes van bakeliet voor op de meubels die in de jaren twintig in de mode kwamen. Beudel heeft naar eigen zeggen alle beslag voorradig voor antieke meubels die dateren uit de periode tussen 1600 en 1920. 'Sommige beslagen worden in Zwitserland gemaakt. Daar zit in een heel klein werkplaatsje een mannetje van 80 jaar die met de hand beslag maakt.'

Al met al telt zijn winkel volgens Beudel zo'n tienduizend verschillende producten. Een groot deel daarvan kost slechts wat kwartjes of een paar gulden. En zit er niet tussen wat de klant zoekt, dan wordt het alsnog op maat gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden